Національна музична академія вирішила залишити в назві ім’я Чайковського. У МКІП розчаровані

Міністерство культури й інформаційної політики розчароване рішенням трудового колективу Національної музичної академії імені Чайковського залишити в назві закладу ім’я російського композитора.

Про це в понеділок, 26 грудня, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

“Ми розчаровані тим, що трудовий колектив Національної музичної академії України, збори якого сьогодні відбулися у Києві, вважає, що потрібно ще далі розбиратися, чи варто забирати ім‘я Петра Ілліча Чайковського з назви провідного музичного вищого навчального закладу України, чи ще треба деякий час це питання вивчати”, – написав Ткаченко.

Він наголосив, що не були враховані рекомендації ані профільного комітету Верховної Ради, ані Експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при Мінкульті, ані рекомендації щодо Чайковського, розповсюджені Українським інститутом національної пам’яті.

“І це в той час, коли всі наші театри відмовилися виконувати Чайковського, а Путін відкрито говорить, що це його культурне знаряддя. Дуже дивним видався порядок винесення питань на засідання: спочатку погодили новий статут, в якому фіксується поточна назва закладу, і тільки третім питанням перейшли до розгляду того, а яку ж назву буде носити їх заклад”, – наголосив міністр.

“Питання навіть не в тому, чиє ім’я має носити цей заклад. Це питання до маркерів, якими маркуємо свої освітній та культурний простори.

Ми розчаровані таким рішенням. Сподіваємося, що найближчим часом колектив повернеться, щоб нарешті винести фінальне рішення”, – додав Ткаченко.

Контекст

Влітку Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала відмовитися від імені Чайковського в назві Національної музичної академії, що в Києві.

Студенти та випускники академії оприлюднили відкритий лист щодо виключення імені композитора з назви навчального закладу.

При цьому в Мінкульті заявили, що рішення щодо імені Чайковського в НМАУ має ухвалювати весь колектив – такою є процедура для навчальних закладів.

Читайте також:
Що нам робити з Чайковським?
Чи можна вважати українським композитора, який є представником “русского міра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.