МЗС прокоментувало призначення сексологині Ілащук послом у Болгарії

Міністерство закордонних справ прокоментувало скандальне призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Болгарії бізнесвумен Олесі Ілащук, яка не має дипломатичного досвіду та раніше позиціювала себе як фахівчиня з сексології.

У відомстві 26 грудня заявили, що призначення на посади послів некадрових дипломатів є “звичайною міжнародною практикою”.

“В Україні за останні два роки усі некадрові дипломати, які були призначені на посади Послів, демонструють гідні результати роботи. Лише за ними, а не інтерпретаціями та образами й варто судити про роботу Посла за кордоном”, — ідеться в коментарі в МЗС.

У міністерстві підкреслили, що Олеся Ілащук за наявною в МЗС інформацією отримала диплом з відзнакою за спеціальністю “країнознавство” кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Вона має кваліфікацію спеціалістки з міжнародних відносин, перекладачки й вільно володіє англійською мовою.

“Уряд Болгарії після оцінки її кандидатури, як це заведено у міжнародній практиці, без зволікань надав агреман пані Ілащук, не маючи жодних застережень щодо її роботи в Болгарії”, — зазначили в МЗС.

Контекст

25 грудня президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення посла в Болгарії Віталія Москаленка та призначення новим послом Олесі Ілащук.

Офіційну біографію Ілащук не опубліковано, але журналісти знайшли дані в реєстрах та деякі деталі у профілях у соцмережах, які вочевидь мають до неї стосунок.

В одному з профілів Ілащук називає себе “фахівчинею з питань обробки дорогоцінного каміння” — вона є випускницею антверпенської Вищої ради з питань діамантів.

Як заклади здобуття освіти Ілащук вказала також ВОППГП “Український Гештальт Інститут” та курс МBA у бізнес-школі МІМ.

В іншому профілі, який активно оновлювався, ця людина позиціюється як “клінічний психолог, системно-сімейний терапевт, гештальт-терапевт, сексолог-консультант”. На відео вона просвіщала свою аудиторію про БАДи, гроші, магнетизм, табу тощо. Зокрема, за твердженнями Ілащук, з грішми пов’язане лібідо, адже “лібідоносна енергія – вона ж енергія грошей, енергія руху, енергія “вперед”, щастя, пристрасті”.

 

За даними сайту аналітичної системи Youcontrol, з 2010-го по 2015 рік Олеся Ілащук обіймала посаду керівника в ювелірній компанії “Джемма”. До жовтня 2021 року була також співзасновницею компанії.

Скандальна фірма “Джемма” “засвітилася” у кримінальній справі колишнього директора Калинівського ринку Івана Ринжука щодо відмивання грошей (зрештою Ринжук був виправданий).

Із 2015-го по листопад 2016 року Олеся Ілащук була керівником ТОВ “Діджітал-ПК ЛТД”, яке займається оптовою торгівлею комп’ютерами та програмним забезпеченням.

Користувачі соцмереж обурилися призначенням Ілащук послом у Болгарії та висміяли таке кадрове рішення офісу президента.

Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва, коментуючи пояснення МЗС, зробила висновок: “Отже, стоять за мадам таки серйозні люди”.

Нагадаємо, у листопаді керівницею Довженко-Центру була призначена Юлія Каждан – підприємиця з галузі гіпнотерапії. Під тиском громадськості та колективу кіноархіву Каждан написала заяву на звільнення.

Читайте також:
Болгарія затвердила список першої військової допомоги Україні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна