Главою церкви Кіпру став митрополит Георгій – “це добре для України”

Православна церква Кіпру офіційно повідомила про обрання нового предстоятеля. Архиєпископом Нової Юстиніану (Кіпру) став митрополит Пафоський Георгій.

Процес голосування відбувся 24 грудня після завершення літургії в каплиці апостола Варнави на території архиєпархії, передає РІСУ. Георгій набрав 11 голосів, митрополит Лімасольський Афанасій – 4 голоси, при цьому був 1 чистий бюлетень.

Попередній архиєпископ Кіпру Хризостом II помер 7 листопада на 82-му році життя.

Богослов архимандрит Кирило (Говорун) вважає, що “обрання саме Георгія – це добре для України”.

“Він продовжить проукраїнську лінію свого попередника, Хризостома II. Незмінною залишиться підтримка Кіпрською церквою Православної церкви України. Також можна сподіватися на активну участь Кіпру в засудженні ідеології “русского мира” та її проповідників – якщо до цього дійде справа”, – йдеться в дописі Говоруна у фейсбуці.

За словами богослова, архиєпископ Георгій III особисто знає, що таке боротьба за свободу проти агресії та окупації. Митрополит Георгій належить до покоління, яке боролося не стільки проти британського колоніалізму, скільки проти турецької окупації. Вже архимандритом він брав участь в акціях протесту проти окупації, які трохи нагадують наш Майдан, був заарештований та побитий турками. Після цього подав скаргу в Європейську комісію з прав людини, що дало їй привід вперше засудити порушення Туреччиною прав людини на Кіпрі.

Новий архиєпископ Кіпру не має жодного відношення до Росії і не залежить від російських агентів. Він завжди з повагою ставився до Матері-Церкви, Вселенського патріархату і був одним із перших єрархів, який одразу підтримав згадку архиєпископом Хризостомом ІІ імені митрополита Київського Епіфанія у своїх диптихах.

На Кіпрі церковних очільників обирають демократично – за допомогою системи виборів, через яку обирають і політиків. Це значить, що Георгій має підтримку більшості всього кіпрського народу, а не лише єпископату, зазначив Кирило (Говорун).

Нагадаємо, 25 листопада 2020 року Кіпрська церква опублікувала комюніке про визнання автокефалії ПЦУ.

Читайте також:
ПЦУ на Київщині створює “пункти незламності” в церквах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна