У Києві викрили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво метро

Правоохоронці викрили механізм заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво гілки Київського метрополітену.

Про це повідомляє департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

“У межах розслідування кримінального провадження співробітники Департаменту стратегічних розслідувань, Головного слідчого управління, співробітники Офісу генпрокурора та Державної податкової служби встановили, що у 2018 році між київським метрополітеном та підрядником було укладено договір на 5,9 мільярда гривень, який профінансовано на 4 мільярди.

Проте заплановані роботи були виконані тільки на 60%, зазначені у договорі строки порушені, а стан будівництва і досі не змінився“, – зазначається в повідомленні.

Надалі, в жовтні 2022 року, на рахунки підконтрольних підприємств як попередня оплата за будівельні роботи було перераховано ще 530 мільйонів гривень, попри те, що ці підприємства не мали відповідних кваліфікованих працівників і власної спецтехніки.

22 грудня поліцейські провели майже 30 обшуків за адресами фігурантів. Вилучили фінансово-господарську документацію, електронні носії інформації, які містять важливі для досудового розслідування відомості.

Наразі досліджується факт можливого заволодіння та легалізації організаторами оборудки згаданих вище 530 мільйонів.

Крім того, для попередження подальших сумнівних операцій із бюджетними коштами за ініціативи Нацполіції Державною службою фінансового моніторингу України заблоковано 160 мільйонів гривень на рахунках підприємств, задіяних у протиправній схемі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу триває.

Читайте також:
“Гроші сп***жені”: “Схеми” опублікували запис розмови чиновників про корупцію на об’єкті в Чорнобилі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна