Журнал Time включив у топ-20 найкращих за 2022 рік фотокнигу про Одесу

До списку 20 найкращих фотокниг 2022 року від американського журналу TIME увійшло видання “Одеса” Єлени Ємчук.

Про це пише “УП. Життя“.

“Цього року нищівна сила фотографії пронизала наше життя – зображення війни в Україні, стихійних лих, спричинених зміною клімату, та присвячених пам’яті монархині були всюди, куди б ми не поглянули. Але якщо ці фото були нагальними й “неминучими”, то фотокниги дають нам можливість озирнутися назад і розглянути добірку фотографій у більш спокійній обстановці”, – пишуть упорядники списку.

“Одеса” Єлени Ємчук розповідає про любов фотографки до українського портового міста, його мешканців та їхнього духу. Уродженка України, Ємчук зосереджується на молоді міста з інтимною цікавістю”.

Фото: GOST Books

TIME пише, що до фотокниги увійшли знімки, зроблені фотографкою з 2014 по 2019 роки під час анексії Криму Росією.

“Портрети молодих одеситів у військових одностроях переплітаються з фото романтичних, радісних чи зболених юних людей… “Одеса” з ніжністю й турботою вшановує стійкість українського народу”.

Єлена Ємчук 1981 року, коли їй було 11, разом із родиною переїхала з Києва до США. Вивчала мистецтво в університеті Парсонс у Нью-Йорку та фотографію у Центрі мистецтв у Пасадені. Працювала з The New Yorker, The New York Times, Another, ID, Vogue.

Повернувшись в Україну, закохалася в Одесу, в якій побувала вперше, і зняла там проєкт з портретами молодих людей.

Фото: GOST Books

“Я закінчила проєкт у 2019-му і збиралася випустити книгу наступного року. Але тоді стався “ковід”. Мій видавець не зміг узятися за публікацію, тож мені довелося шукати іншого. Процес затягнувся. Влітку 2021-го ми вирішили, що книга з’явиться наступної весни. Але мені навіть у найгіршому жахітті не могло наснитися, що вона вийде друком у розпал повномасштабного вторгнення. До лютого я не уявляла, що така війна взагалі можлива”, – розповідала Ємчук раніше виданню Bird in Flight.

Читайте також:
Time назвав людиною року Володимира Зеленського та “дух України”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна