Байден підписав рекордний оборонний бюджет США з допомогою Україні

Президент США Джо Байден підписав закон про оборонний бюджет країни на 2023 фінансовий рік загальною рекордною сумою $858 мільярдів.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Білого дому.

Закон, затверджений Байденом, передбачає на 45 мільярдів доларів більше асигнувань, ніж пропонував сам глава Білого дому, і на 10% більше – ніж у 2021 році, коли на оборону США були виділені 778 мільярдів.

Документ передбачає виділення $6 млрд на програму стримування агресії Росії в Європі, яка була розпочата в 2014 році після окупації Криму, і додаткові $800 млн на допомогу Україні.

Також закон продовжує на п’ять років заборону на співпрацю США з Росією у військовій сфері і наказує домагатися виключення цієї країни з міжнародних організацій, включаючи G20.

Також передбачається збільшення заробітної плати військовослужбовців США на 4,6%; фінансування закупівель зброї, кораблів і літаків.

В оборонному бюджеті Сполучених Штатів Америки на 2023 рік передбачено масштабну закупівлю боєприпасів різних типів. До номенклатури озброєння включили зокрема 1700 балістичних ракет MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS).

Закон передбачає надання підтримки Тайваню, який стикається з агресією з боку Китаю, і виділення $10 мільярдів цій державі до 2027 року.

Крім того, оборонний бюджет США передбачає запровадження вторинних санкцій щодо осіб, які беруть участь у значних золотовалютних операціях з Росією, у тому числі із золотом з резервів центрального банку Росії. Також акт передбачає зниження залежності від постачання російських енергоносіїв.

Як пише The New York Times, військові витрати з поправкою на інфляцію досягли найвищого рівня “з моменту пікових витрат на війни в Іраку та Афганістані у період між 2008 і 2011 роками”, і стали “другими за величиною з поправкою на інфляцію з часів Другої світової війни”.

Підписання Байденом проекту оборонного бюджету не є останнім словом щодо витрат. Далі Конгрес США має ухвалити законопроєкти про асигнування, які дозволять уряду витрачати федеральні гроші. Питання про витрати має бути закрито до різдвяних канікул та закінчення 117-ї сесії Конгресу.

Читайте також:
США заклали в оборонний бюджет $800 млн додаткової безпекової допомоги Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна