Якщо не буде нових ударів, Україна стабілізує енергосистему до літа, – Міненерго

Якщо не буде нових ракетних обстрілів з боку Росії, Україна стабілізує енергетичну систему до літа. Але Збройні сили України “допоможуть росіянам зупинитися”

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Forbes, що оприлюднене 22 грудня – в День енергетика.

За словами міністра, ситуація в енергосистемі України складна.

Надскладну ситуацію в Києві Галущенко пояснив тим, що 19 грудня були дуже суттєві для Києва пошкодження внаслідок обстрілів “шахідами”.

“Тому в Києві зараз – найскладніша ситуація. Вона потроху покращується. Сьогодні доступної потужності вже більше, ніж вчора”, – пояснив він.

За словами міністра, Київ не від’єднаний від енергосистеми – українська енергосистема цілісна.

На питання, коли Україна зможе стабілізувати системи і припинити відключення світла за умови, що ударів більше не буде, Галущенко відповів: “Швидкість відновлення пов’язана з обстрілами. Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа. Ми маємо перелік рішень, які дозволять це зробити”.

За його словами, імпорт електроенергії – “можлива опція”.

“Ми вже тестували імпорт у невеликих обʼємах. Ми зараз опрацьовуємо механізми, які дозволять суттєво збільшити імпорт електроенергії. Зараз це 600 МВт – день, 700 МВт – ніч. Технічно можливість набагато більша – 1,6–2 ГВт”, – зазначив міністр.

За його словами, також серед рішень – мобільні електростанції потужністю до 50 МВт. Вони допоможуть заживлювати електростанції, які “сіли на нуль”, а також дадуть додаткову потужність системі. В Україні є виробники, які виготовляють такі станції.

Герман Галущенко

На питання, чи продовжить Росія бити по енергосистемі після завершення опалювального сезону, Галущенко відповів: “Я сподіваюся, що наші Збройні сили допоможуть їм зупинитися”.

На запитання, яка кінцева мета росіян з ударами по енергосистемі, Герман Галущенко сказав: “Блекаут, безумовно, всієї України”.

“Чи це можливо?” – “Ми третій місяць живемо у таких умовах – і зараз з вами розмовляємо при світлі. Я думаю, що в них не вийде, – вважає міністр. – Росіяни намагаються використати цю ситуацію, щоб підбурити суспільство до протестів. Людям зараз дійсно важко. Бути без світла – ненормально. Але ми у війні”.

Контекст

Після масованих ударів російської армії по об’єктах критичної інфраструктури України на ранок 22 грудня зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі. Працюють усі види генерації. Триває набір потужності підключеного блоку АЕС.

Зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками.

До всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до застосування аварійних обмежень.

Найскладніша ситуація залишається в центральному регіоні України та в Києві, де світло подають лише кілька годин на добу, а також у прифронтових регіонах на сході та півдні країни.

В Укренерго пояснюють, що, хоча ремонтні роботи тривають цілодобово, отримані пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні та масштабні, тож їхнє відновлення вимагає значного часу.

Читайте також:
“Фронт, який тримають щохвилини”: в Україні – День енергетика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна