Іран відреагував залякуванням на заяву Зеленського в Конгресі США

Речник міністерства закордонних справ Ірану прокоментував заяви президента України Володимира Зеленського про військову підтримку Тегераном Москви у війні проти України, які він зробив у Вашингтоні. Іран і надалі заперечує поставку до РФ дронів-камікадзе та водночас вдається до залякування.

Коментар Нассера Канаані опубліковано на сайті іранського МЗС 22 грудня.

У ньому стверджується, що Іран “не постачав жодної військової техніки жодній стороні для використання у війні в Україні” та завжди поважав територіальну цілісність усіх країн включно з Україною.

“Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не є безмежним”, – заявив представник МЗС.

Також Канаані порадив українському президенту “винести урок з долі деяких інших політичних лідерів, які задовольнялися підтримкою США”.

Нагадаємо, у промові перед обома палатами Конгресу пізно ввечері 21 грудня Володимир Зеленський вкотре заявив про військову підтримку Іраном Росії.
“Коли Росія не дістає до наших міст артилерією, вона намагається знищити їх ракетами. Ба більше, Росія знайшла спільника в цій геноцидній політиці – Іран. Іранські вбивчі дрони, які йдуть до Росії сотнями, стали загрозою для нашої критичної інфраструктури. Так один терорист знаходить іншого. Питання часу, коли вони вдарять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз”, – сказав він.

Контекст

Як відомо, Росія з вересня 2022 року активно використовувала іранські безпілотники-камікадзе Shahed, видаючи їх за російські дрони “Герань-2”, а також вела переговори з Тегераном про постачання додаткової зброї, насамперед ракет. Крім того, за деякими даними, на окупованій території України були іранські інструктори, які допомагали російським військам. Удари іранських дронів виводять з ладу енергетичну інфраструктуру України, зокрема одним із руйнівних був вибух 19 грудня.

США, Європейський Союз, Велика Британія і Канада запровадили санкції проти Ірану за військову допомогу Росії, а Україна обговорює можливість розриву дипломатичних відносин з Іраном.

Офіційно Москва й Тегеран заперечують звинувачення Києва та Заходу.

Читайте також:
ЄС запровадив нові санкції проти Ірану через постачання Росії дронів-камікадзе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна