Білий дім: 1,85 млрд для України, офіційно “Петріот” і навчання військових

уточнено

Президент США Джо Байден підписав меморандум про виділення коштів у сумі до 1 мільярда доларів, які мають бути скеровані на надання зброї й оборонних послуг Україні та підготовку українських військових.

Текст меморандуму оприлюднений у середу, 21 грудня, на сайті Білого дому.

Цього дня відбувається візит президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів – перший візит Зеленського за кордон з початку повномасштабного вторгнення РФ.
Зеленський уже прибув до Вашингтона. Байден зустріне його в Білому домі о 21:00 за київським часом.

Перед цим державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який передбачає також передачу батареї ЗРК Patriot.

“Сьогоднішній пакет допомоги вперше містить систему протиповітряної оборони Patriot, яка здатна збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності та літаки на значно більшій висоті, ніж раніше надані системи ППО”, – оголосив голова Держдепу.

Крім того, за словами Блінкена, до складу нового пакета допомоги увійшли засоби “завдання високоточних ударів, а також додаткові боєприпаси та критично важливе обладнання, які Україна ефективно використовує для захисту на полі бою”.

Пізніше Пентагон розшифрував: “21 грудня в рамках візиту президента Зеленського до Білого дому міністерство оборони США оголосило про надання Україні додаткової безпекової допомоги в розмірі 1,85 мільярда доларів. Це включає санкціонування президентської допомоги у сфері безпеки в розмірі до 1 мільярда доларів, а також 850 мільйонів – через Ініціативу сприяння безпеці Україні (USAI)”.

Якщо у рамках програми “президентського вилучення” (Presidential Drawdown) Україна отримує зброю із запасів Пентагону, то в рамках програми USAI Сполучені Штати закуповують для України нове озброєння у промисловості або ж замовляють модернізацію наявного.

Таким чином, загальна військова допомога США для України досягне безпрецедентної суми у 21,9 мільярда доларів з початку роботи адміністрації Байдена, зазначив Блінкен.

Читайте також:
Зеленський і Байден обговорять, як може завершитися війна, – Кірбі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна