Байден прийняв Зеленського в Білому домі, надавши урядовий літак США. ФОТО

доповнено

Президент Володимир Зеленський у Вашингтоні прибув на зустріч із президентом США. Джо Байден разом із дружиною Джил зустрів українського лідера перед Білим домом.

Відповідні фото поширені після 21-ї години за київським часом у середу, 21 грудня.

Так почалася офіційна частина візиту Зеленського до США, який є його першим виїздом за кордон після повномасштабного вторгнення військ РФ 24 лютого.

У Білому домі Володимир Зеленський передав Джо Байдену орден – Хрест бойових заслуг – українського командира, який він отримав у фронтовому Бахмуті 20 грудня.

“Один хлопець, який справді, справді герой, справжній капітан, і він попросив мене передати його нагороду. Він попросив мене передати його нагороду президенту Байдену”, — сказав Зеленський під час спілкування президентів із журналістами в Білому домі.

Фото з медаллю і листом у рамці поширило інформагенство Reuters.

Президент України повідомив, що медаль належала командиру батареї HIMARS, та вручив листа Байдену від українського захисника.

“Ось лист. Він українською, я не читав його, але тут є переклад. Це від нього”, – сказав Зеленський, додавши, що українського воїна звуть Павло.

Фото Reuters

Багато хто звернув увагу на схему розсадки під час зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому. Навпроти глави американської дипломатії Ентоні Блінкена сидів не міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, а керівник офісу президента Андрій Єрмак. Що вочевидь засвідчувало його реальне положення та амбіції.

Як стало відомо, для перельоту до Америки президент України використав урядовий літак США.

Відповідні фото з авіабази Ендрюс поширила пресслужба президента України.

“Це, мабуть, вперше в історії президент України подорожував на літаку з написом United States of America.
До речі, наш урядовий Airbus A319 (UR-ABA) теж в порядку і періодично возить делегації, але з метою безпеки Повітряні сили США надали один з їхніх Boeing C-40B.
Дальність польоту цього літака складає до 9300 км, тому він може без дозаправки долати відстань між Польщею і США. Boeing C-40B обладнаний салоном з робочим кабінетом і спальними місцями”, – прокоментував у фейсбуці авіаблогер Віталій Трубников.

“Сьогодні я – у Вашингтоні, щоб подякувати американському народові, Президенту та Конгресу за таку необхідну підтримку. А також продовжити співпрацю для наближення нашої перемоги. Проведу низку переговорів для зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із Президентом США Джозефом Байденом обговоримо двосторонню співпрацю України і Сполучених Штатів Америки”, – зазначено в телеграм-каналі Зеленського.

Нагадаємо, в день візиту Володимира Зеленського керівництво США оголосило про 2-мільярдний пакет допомоги Україні зброєю включно з ЗРК Patriot.

Читайте також:
Білий дім: 1,85 млрд плюс ще 1 млрд для України, офіційно “Петріот” і навчання військових

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна