Швидко, надійно і прозоро: УВКБ ООН запускає виплату “цифрової” грошової допомоги українським переселенцям

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) спільно з некомерційною організацією Stellar Development Foundation з 2023 року запускає в Україні пілотний проєкт виплат грошової допомоги з використанням технології блокчейн, що допоможе швидше виплачувати допомогу людям, які найбільше її потребують.

Про це повідомляє сайт представництва УВКБ ООН в Україні.

Йдеться про перше у своєму роді інтегроване платіжне рішення на основі блокчейну мережі Stellar – для розподілу цифрових готівкових коштів внутрішньо переміщеним особам та іншим постраждалим від війни людям в Україні.

Відповідно до цього проєкту, УВКБ ООН розподілятиме фінансову допомогу для тих, хто її потребує, у стейблкоїнах – “віртуальній” монеті Circle Internet Financial’s USD Coin в доларах США (USDC). Одна така “монета” дорівнює 1 долару США.

Для того, щоб отримати ці кошти, необхідно завантажити на смартфон цифровий гаманець Vibrant. “Віртуальні” гроші надходитимуть туди швидко й прозоро і надійно зберігатимуться у віртуальному “гаманці”, де б не перебував його власник.

А щойно одержувач вирішить отримати ці гроші у вигляді готівки (долара, євро чи місцевої валюти в тій країні, де він перебуватиме на той час), їх можна вільно зняти в будь-якому відділенні MoneyGram по всьому світу. В Україні таких відділень – понад 4 500.

Програма пілотується у Києві, Львові та Вінниці й розповсюджуватиметься на інші міста і селища України. ​​Гроші будуть надавати як гуманітарну допомогу людям найбільш вразливих категорій і тим, хто найбільше постраждав через війну, щоб допомогти їм покрити основні потреби: оренду житла, харчування, медичну допомогу та опалення протягом зими.

Пілотний етап проекту розроблений спеціально для України, але може бути адаптований у всьому світі.

“Україна є світовим лідером у розробці технічних рішень для збільшення доступу до соціального захисту, включаючи допомогу переселенцям. Я дуже рада, що УВКБ ООН і SDF обрали Україну для цього запуску й чекаю на розширення за межі цього пілотного проекту, щоб він міг принести користь ще багатьом тисячам людей, які потребують допомоги внаслідок війни”, – зазначила представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Хто саме й за яких умов має право на грошову допомогу від ООН, можна дізнатися на сайті фонду.

Читайте також:
Кабмін спільно з ООН запускає дві програми виплат допомоги внутрішнім переселенцям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна