Білорусь готується до війни, однак наразі компоненти відсутні, – оцінка ГШ

Режим Лукашенка, ймовірно, готується до війни з Україною, але наразі для сухопутного наступу з РБ відсутні всі необхідні компоненти.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Олексій Громов під час брифінгу представників Сил безпеки та оборони України в Києві в четвер, 15 грудня.

Він нагадав, що на території Білорусі з середини жовтня триває нарощування російської військової присутності.

“У рамках розгортання регіонального угруповання союзної держави проходять підготовку та бойове злагодження російські підрозділи 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії західного військового округу ЗС РФ”, — повідомив бригадний генерал Громов.

За словами представника Генштабу ЗСУ, до проведення зазначених заходів як інструктори залучаються військовослужбовці збройних сил Білорусі — таким чином Кремль використовує офіцерський склад та полігонну інфраструктуру РБ для відновлення боєздатності існуючих, а також підготовки новостворених підрозділів збройних сил Російської Федерації.

“Водночас військовослужбовці країни-агресора, зокрема мобілізовані, висловлюють занепокоєння, що останнім часом офіцери перестали доводити до підлеглого особового складу будь-яку інформацію щодо термінів їхнього навчання та перебування на території Республіки Білорусь, а також їхніх подальших дій — передислокацію в Російську Федерацію або на тимчасово окуповані території України”, — розповів Громов.

Він повідомив, що, за даними Генерального штабу ЗСУ, продовжується переміщення на територію Білорусі озброєння та військової техніки для комплектування підрозділів російських окупантів.

“Так, минулого тижня на полігони Обуз-Лєсновський та Лосвідо переміщено по одному батальйонному комплекту танків, — сказав Олексій Громов. — Цього тижня противник перекинув на аеродром «Мачулищі» три літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет «Кинджал», а також літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У. Це насамперед свідчить про нарощування можливості агресора завдавати авіаційних ударів по території України”.

Проте заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ наголосив, що нині на території Республіки Білорусь відсутні необхідні компоненти повітряного угруповання, яке може забезпечити діяльність та авіаційну підтримку військ під час проведення противником наступальної операції.

Олексій Громов навів приклад, що в лютому 2022 року, до початку вторгнення, на території Білорусі було розгорнуте авіаційне угруповання ЗС Росії у складі одного літака А-50У, 32 штурмовиків, 15 винищувачів та 77 вертольотів.

“З урахуванням інших наявних даних, можна зазначити, що на даний час імовірність проведення ворогом наступальної операції з території Республіки Білорусь залишається низькою, — заявив Олексій Громов. — Водночас прикордонний державний комітет Білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на в’їзд та перебування громадян у прикордонній смузі в районах Гомельської області, що межують із Київською та Чернігівською областями України”.

За наявними даними, у прикордонних з Україною районах Брестської області минулого тижня тривав процес агітації вступу добровольців до підрозділів територіальної оборони.

За словами Олексія Громова, під час проведення бесід кандидатам доводять, що в разі впровадження у країні воєнного стану їм буде видано зброю та амуніцію, а їхнім основним завданням буде охорона та оборона громад у складі сформованих підрозділів територіальної оборони.

“У той же час палата представників Білорусі схвалила законопроєкт про запровадження смертної кари за державну зраду для військовослужбовців та представників державної влади, — зазначив представник ГШ ЗСУ на брифінгу. — Не виключено, що такі дії режиму Лукашенка є одним із кроків у рамках підготовки до участі у війні проти України”.

Читайте також:
Білоруська армія: хто на нас зібрався нападати з півночі

Контекст

10 жовтня самопроголошений президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання спільного регіонального угруповання військ “у зв’язку із загостренням на західних кордонах Союзної держави”.

За офіційними даними, основу регіонального угруповання військ (сил), повідомляли в Міноборони, складатимуть Збройні Сили Білорусії за штатом мирного часу, а також окремі військові формування Російської Федерації.

Загалом ідеться про 9 тисяч осіб – мало для вторгнення в Україну з півночі.

Водночас після рішення влади в Москві про мобілізацію на війну з Україною розвідка інформувала, що Білорусь готується прийняти 20 тис. мобілізованих росіян.

Напередодні Лукашенко заявив, що в країні запроваджено режим контртерористичної операції (КТО) у зв’язку із загостренням ситуації з боку України та розпочато процедури, пов’язані з розгортанням союзного угруповання військ.

Свої заяви самопроголошений президент робить у руслі месиджів білоруської та російської пропаганди, буцімто Україна готує вторгнення чи удари по території Білорусі. Силовики РБ також говорять про “наміри” України захопити якісь райцентри на території Білорусі, щоб наступати далі на Мінськ.
Київ категорично спростовує ці закиди.

24 лютого 2022 року російські війська вторглися на територію України зокрема і з території Білорусі. Однак тоді не йшлося про реальну участь армії РБ у цьому вторгненні.
Після того, як на початку квітня російські ЗС втекли з півночі України, в Білорусі залишалося невелике угруповання армії РФ – переважно для обслуговування ракет і літаків, що продовжили обстріл української території з Білорусі.

На початку жовтня представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявляв, що Путін намагається змусити Лукашенка напряму вступити у війну проти України. При цьому біля українського кордону було зосереджено тільки шість батальйонів, надалі – дев’ять БТГр.

3 грудня міністр оборони РФ Шойгу підписав у Мінську таємний протокол щодо військової співпраці.

Станом на середину грудня і розвідка, і ГШ ЗСУ стверджують, що в Білорусі “ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено”.

МО Білорусі 13 грудня заявляло про початок “раптової перевірки бойової готовності” за дорученням самопроголошеного президента Лукашенка.

Читайте також:
Чутки про можливе вторгнення з Білорусі до кінця листопада – це російська ІПСО, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна