Турецька Baykar уперше підняла у повітря безпілотний винищувач Kizilema з українським двигуном. ВІДЕО

Відбувся перший політ безпілотного реактивного винищувача Kizilema розробки турецької Baykar Defence.

Про це в середу, 14 грудня, повідомив у твіттері технічний директор компанії Baykar Сельчук Байрактар.

Тривалість та інші характеристики першого польоту Kizilema поки не розкриваються. Але ця подія – революційна. Бо вперше у повітря здійнявся саме безпілотний винищувач. При чому це відбулось у рекордно стислий строк після першої пробіжки на злітно-посадковій смузі, яка була проведена лише 3 грудня 2022 року. І відбулось швидше, аніж за графіком – перший політ Kizilema планувався взагалі на 2023 рік, зазначає профільне видання Defense Express.

Ще одна особливість турецького безпілотного реактивного винищувача Kizilema – на цьому БПЛА використовується реактивний двигун українського виробництва АІ-25ТЛТ від “Мотор Січ”.

Передбачається, шо цей БПЛА матиме максимальну швидкість до 800 км/год, максимальну тривалість польоту до 5 годин, стеля – до 12 км. Бойове навантаження – до 1 тонни, основне озброєння – ракети “повітря-повітря”.

Власне, здатність вести повітряний бій та перехоплювати повітряні цілі противника – це саме та характеристика, яка відрізняє Kizilema від інших його “попередників”.

Читайте також:
Рада ратифікувала угоду з Туреччиною, що передбачає будівництво заводу Bayraktar в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.