На горі у звільненому Ізюмі виступив відомий литовський піаніст

Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв у місті Ізюм на деокупованій Харківщині композиції з циклу “Наївна музика” українського композитора Валентина Сильвестрова.

Про це повідомили в канадській Looking at the Stars Foundation, яку представляє музикант.

У пострелізі сказано: 13 грудня 2022 року Кременецька гора в Ізюмі була вкрита туманом, але навіть він не міг приховати пошкодження, яких завдала російська агресія та окупація пам’яткам сакрального мистецтва – половецьким бабам та цілому місту. Пан Мажинтас одягає темний урочистий одяг, чорний бронежилет, де поруч нашивки із синьо-жовтим та канадським прапорами, дозволяє собі лиш рукавиці і близько години у мряці, вогкості при температурі всього +5 виконує сучасну українську класику. Він обрав, пропустив через себе і понад місяць практикував ці мелодії.

“З початком війни я став більше цікавитися саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. В його музиці – вся Україна, її природа та люди”, – сказав маестро Мажинтас.

Він прибув до Ізюма напередодні та провів ніч із командою у старому погребі, котрий під час воєнних дій та окупації слугував укриттям для понад 60 мешканців міста.

Фундація Looking at the Stars – канадська благодійна організація з Торонто дарує класичну музику у виконанні перших у своєму класі виконавців тим, хто цього найбільше потребує, але найменше очікує.

26 квітня фундація подарувала Україні перший концерт класичної музики – в пам’ять про загиблих у зруйнованому місті Ірпінь під Києвом.

Даріус Мажинтас щоразу вражений стійкістю українців та їхньою здатністю зберігати людяність і творити добро навіть у найтемніші часи. Прикладом такої стійкості є волонтерський рух Ізюма.

Сергій Штанько, який всю окупацію залишався в місті, допоміг з організацію перформансу. “Важливим є і щоденна допомога містянам, і привернення уваги до культурного спадку Ізюма”, – зазначив він.

Виступ було організовано та профінансовано зусиллями канадської Фундації “Looking at the Stars за сприяння ГО “Всеукраїнський демократичний форум”, волонтерської ініціативи “Народ-військо” та Ізюмської громади.

Даріус Мажинтас – литовський піаніст і громадський діяч, віцепрезидент і художній керівник канадської Фундації Looking at the Stars у ЄС.
Випускник Литовської академії музики і театру, лауреат численних національних та міжнародних музичних конкурсів.
Здобув визнання завдяки своїй винятковій музичній чуйності та таланту, а також чарівним формам виразу та унікальним інтерпретаціям.Брав участь в Aspen Music Festival, Westchester Piano Festival (США), Summerakademie (Німеччина) та Holland Music Session (Нідерланди) та ін.

Читайте також:
“Весна восени”. Розповідь журналістки, яка вижила в окупованому Ізюмі й дочекалася визволителів

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна