США вже підготували надання Україні батареї ЗРК Patriot, – ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути офіційно оголошено вже на цьому тижні.

Про це з посиланням на двох американських чиновників і високопоставленого представника Білого дому повідомив у вівторок, 13 грудня, телеканал CNN. Про те саме пише Associated Press.

“США готові схвалити відправку ракетної батареї Patriot в Україну, нарешті погодившись на терміновий запит українських лідерів, які відчайдушно потребують надійнішої зброї для відбиття російських атак, заявили американські чиновники у вівторок. Схвалення, ймовірно, надійде пізніше цього тижня і може бути оголошене вже в четвер, повідомили троє чиновників, які побажали залишитися анонімними, оскільки рішення не є остаточним і ще не було оприлюднене. Двоє офіційних осіб сказали, що Patriot буде отримано зі запасів Пентагону та перевезено з іншої країни за кордон”, – інформує АР.

CNN зазначає, що план, який розробило міністерство оборони США, ще має бути схвалений главою Пентагону Ллойдом Остіном, після чого буде направлений на підпис президенту США Джо Байдену. Три співрозмовники повідомили CNN, що таке схвалення очікується.

Співрозмовники телеканалу вказують, що після того, як плани будуть остаточно узгоджені, батарея Patriot буде відправлена “найближчими днями”, а українські військові пройдуть відповідне навчання на базі армії США в Німеччині.

Україна раніше не раз закликала США надіслати ЗРК Patriot на тлі постійної загрози ракетних ударів з боку Росії по енергетичній інфраструктурі. В адміністрації Байдена відмовлялися через логістичні проблеми й складність в обслуговуванні комплексу. Думку Білого дому, за словами одного зі співрозмовників CNN, змусила “реальність того, що відбувається на місці” з постійними ударами ракет РФ по українській цивільній інфраструктурі в тилу.

Співрозмовники CNN кажуть, що ЗРК Patriot також допоможе захистити повітряний простір для країн НАТО у Східній Європі.

Довідково

ЗРК Patriot – система протиповітряної оборони великої дальності, яка є дуже ефективною для перехоплення балістичних і крилатих ракет.

У разі отримання вона буде найефективнішою далекобійною системою оборони, яку Україна отримає від союзників із початку війни.

Типова батарея ЗРК включає радар, який виявляє і відстежує цілі, комп’ютери, енергетичне обладнання, станцію управління бойовим застосуванням і до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири ракети, готові до запуску.

Читайте також:
Німеччина відмовилася передати ЗРК Patriot Україні, їх розмістять у Польщі

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, як системи Patriot допомогли б Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна