Мертвим і живим Героям: президент вручив нагороди в День Сухопутних військ. ФОТО

З нагоди Дня Сухопутних військ Збройних сил України, 12 грудня, президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання.

Церемонія відбулася в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці в Києві, повідомляє пресслужба глави держави.

Глава держави привітав захисників із Днем Сухопутних військ, зокрема – воїнів, які зараз несуть службу на передовій.

“Солдати, офіцери, командувач Сухопутних військ Олександр Сирський, усі механізовані й танкові війська, ракетні війська й артилерія, армійська авіація та ППО, підрозділи тилового й технічного забезпечення, спеціальні війська – це тисячі бійців, які щодня й щоночі доводять, що Україну не здолати, а українців не підкорити”, – наголосив він.

Відповідно до указу, підписаного напередодні, командувач СВ Сирський став повним кавалером ордену Богдана Хмельницького.

Зеленський відзначив, що воїни Сухопутних військ ЗСУ демонстрували свою ефективність і надзвичайну стійкість із 2014 року, і сотні міст і сіл України було звільнено саме завдяки воїнам-сухопутникам: “Ми маємо пам’ятати, що за кожним здобутком наших сил оборони – життя героїв, які були віддані за незалежність”.

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих воїнів.

Військове й силове командування України на церемонії. Фото: пресслужба президента

Перед церемонією нагородження він сказав: “Нікому з нас не дано знати, скільки ще таких церемоній відбудеться, перш ніж ми дійдемо до тієї головної, бажаної церемонії, на яку чекають мільйони українців. Але українська перемога буде. Ми відзначимо її. Я прошу всіх вас: у думках про нашу перемогу, в очікуванні нашої перемоги, у майбутньому святкуванні нашої перемоги й після нашої перемоги, будь ласка, завжди зберігайте одне відчуття – відчуття вдячності воїнам, які виборюють перемогу для України. І відчуття вдячності родинам наших воїнів, які дали українському народові таких героїчних людей”.

Глава держави вручив орден “Золота Зірка” Героєві України майстер-сержанту Дмитру Бублику.
Він відзначився вмілими діями під час оборони Луганщини з першого дня повномасштабного вторгнення Росії й до кінця квітня. За час боїв силами його роти було знищено значну кількість особового складу й техніки ворога. Дмитро Бублик постійно проявляє мужність і хоробрість, продовжив виконувати завдання за призначенням попри проблеми зі здоров’ям та контузію.

Орден з рук Володимира Зеленського отримав також Герой України молодший сержант Ігор Левченко, який із початку березня бере участь у відсічі збройній агресії РФ.
У червні під час бою з окупантами на Харківщині він уміло керував діями танкового екіпажу, постійно здійснював вогневий вплив на противника, навіть коли було уражено ходову частину його танка. Відкривши люк, за допомогою автомата молодший сержант змусив групу піхоти противника відійти, після чого зміг вивести танк на проміжний рубіж, зберегти життя екіпажу й саму машину.

Президент передав “Золоту Зірку” матері майора Андрія Верхогляда, якого удостоєно  звання Героя України посмертно.
Від початку повномасштабної війни з російським агресором Андрій Верхогляд особисто організовував оборону поблизу села Гоголів на Київщині, яку противник не зміг здолати та був змушений відступити. У березні керував оборонними боями поблизу села Русанів. Проявив неординарність мислення під час знищення ворожої техніки, уміло використовував новітні технології та сучасні методи ведення війни. Завдяки його діям було знищено багато бронетехніки та особового складу ворога, зупинено просування військ противника в напрямку Києва.

22 червня майор Верхогляд особисто повів зведену штурмову групу для відновлення втрачених позицій неподалік села Вершина Бахмутського району на Донеччині. Під час бою захопив радіостанцію загону ПВК “Вагнер”. Під його керівництвом було знищено противника, який закріпився на позиціях, та відновлено передній край оборони. Повертаючись до командно-спостережного пункту, щоб передати захоплену радіостанцію та пораненого військовослужбовця, Андрій Верхогляд потрапив у вогневу засідку противника. Загинув у бою від кульового поранення.

Читайте також:
Загинув Народний герой України Андрій Верхогляд із 72-ї бригади, який у 2017-му з Кизилом взяв позицію “Алмаз” під Авдіївкою

“Золоту Зірку” отримав син командира вертолітної ескадрильї полковника Олега Гегечкорі.
З 24 лютого до 8 березня він одним із перших серед льотчиків авіації Сухопутних військ почав виконувати бойові завдання з відсічі повномасштабному російському вторгненню на території Київської, Чернігівської областей та міста Києва, здійснив понад десять бойових вильотів. Зокрема, 24 лютого Олег Гегечкорі виконав чотири бойові вильоти для знищення ворожих сил на аеродромі “Гостомель”. На початку березня здійснив авіаційну підтримку військ у районі Броварів Київської області. Після завдання удару по противнику група полковника була обстріляна засобами ППО ворога, унаслідок чого було втрачено три гвинтокрили, зокрема Мі-8, яким керував  Гегечкорі. Його гелікоптер упав на околиці села Бервиця на межі Київської та Чернігівської областей, екіпаж загинув.

Читайте також:
Звання Героя України посмертно присвоєно вертолітнику Олегу Гегечкорі, який захищав Київ

“Золота Зірка” дружині й дітям старшого льотчика армійської авіації підполковника Олександра Мариняка

Президент також передав “Золоту Зірку” дружині й дітям Героя України, старшого льотчика армійської авіації підполковника Олександра Мариняка, який у період з 24 лютого до 8 березня одним із перших льотчиків зі складу оперативного резерву повернувся в стрій і виконував бойові завдання.
У березні неодноразово здійснював бойові вильоти на Київщині з метою знищення ворожих колон, а також понтонної переправи на річці Тетерів. У результаті його дій ворогу було завдано значних втрат у живій силі та броньованій техніці. На початку березня в районі Броварів після вогневого удару по противнику його авіаційну групу обстріляла ворожа ППО. Вертоліт Мі-24 під керівництвом Олександра Мариняка зазнав значних ушкоджень і впав біля селища Кулажинці Київської області, екіпаж загинув.

Також отримала орден родина Героя України, начальника служби безпеки польотів підполковника Олександра Григор’єва.
Вранці 24 лютого 2022 року, під час ракетного обстрілу з боку сил РФ аеродрому “Броди”, завдяки його професіоналізму, рішучості та вмілому керівництву повітряний ешелон у складі шести гелікоптерів у складних умовах успішно вийшов з-під удару без втрат. Цього ж дня гвинтокрили авіаційної групи під особистим керівництвом підполковника успішно виконали завдання з десантування та завдали вогневого удару по живій силі й техніці противника на аеродромі “Гостомель” пд Києвом. 28 лютого під час виконання бойового завдання вертоліт Григор’єва був уражений засобами ППО противника в районі населеного пункту Копилів на Київщині, підполковник та його екіпаж загинули.

Глава держави вручив орден “Золота Зірка” рідним лейтенанта Владислава Українця.
24 лютого підрозділ під його командуванням відбивав Антонівський міст поблизу села Раденськ Херсонської області. Було знищено дві одиниці ворожої військової техніки разом з особовим складом. Під час виходу батальйону з оточення разом із підлеглими лейтенант здійснював прорив. Владислав Українець вирішив закріпитись і зайняти оборону з метою забезпечення проходу колони батальйону. Знищив близько 50 ворогів. Рятуючи життя побратимів, потрапив під кулеметний обстріл, зазнав несумісних із життям поранень.

Крім того, глава держави вручив відзнаку президента України “Хрест бойових заслуг”.

Зокрема, нею був нагороджений майор Олександр Власюк, який із червня виконує бойові завдання з відбиття російського вторгнення та командує самохідною артилерійською батареєю. З червня до жовтня батарея під його керівництвом лише за підтвердженими даними завдала вогневого ураження по дев’яти місцях скупчення сил ворога. Також на початку вересня поблизу населеного пункту Ягідне Донецької області завдяки своєчасно ухваленому майором рішенню в умовах повного світломаскування два взводи вийшли з-під ворожого обстрілу без втрат особового складу й техніки.

Відзнаку президента отримав і командир вертолітної ланки підполковник Тарас Гнилицький, який виконує бойові завдання із захисту України з початку повномасштабної агресії РФ. Гнилицький здійснював бойові вильоти для завдання авіаційних ударів по районах зосередження противника, у результаті чого було знищено значну кількість техніки та живої сили окупантів.

“Хрест бойових заслуг” також одержав капітан Василь Катеринчик, який із початку збройної агресії Росія очолював розвідувальний загін на підступах до Чернігова. Його загін виконував бойові завдання у значному відриві від основних сил батальйону. Завдяки вмілим і рішучим діям Катеринчика вдалося виявити близько 20 колон техніки противника, велику кількість артилерійських розрахунків, місць розташування ворога, координати яких було передано до штабу. Завдяки цьому вогнем української артилерії було знищено велику кількість техніки та особового складу противника. Майор також проводив розвідку в районі Лисичанського нафтопереробного заводу та брав участь в евакуації поранених. Керував діями двох розвідгруп під час штурму позицій противника в Бахмутському районі на Донеччині, у результаті чого було захоплено дві позиції ворога.

Нагороду отримує комбриг 10 огшбр полковник Михайло Сидоренко. ФОто: пресслужба президента

Відзначено також полковника Михайла Сидоренка, який із березня командує 10-ю окремою гірсько-штурмовою бригадою. З 30 березня до 2 квітня підрозділи під керівництвом Сидоренка перейшли в наступ та звільнили низку населених пунктів Київської області, зокрема взяли під контроль стратегічний населений пункт – місто Іванків. Крім того, підрозділи під командуванням полковника відбили масований наступ ворога та втримали рубежі біля Покровського Донецької області.

Читайте також:
10-та бригада “едельвейсів” знищила бронегрупу росіян. ФОТО

Ордени “За мужність” ІІІ ступеня. Фото: пресслужба президента

Крім того, 12 грудня підписано указ президента №864/2022 “Про відзначення державними нагородами України”.

У ньому йдеться: “За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

ПЕТРУКА Геннадія Володимировича – майора

РИБАЧКА Михайла Петровича – підполковника

Нагородити орденом “За мужність” І ступеня

КАРНАУХА Володимира Володимировича – майора

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

БЕРЕСТОВСЬКОГО Захара Олександровича (посмертно) – солдата

БОЙКА Владислава Володимировича – старшого солдата

ГЕРЛІАНІ Даніеля Гелайовича (посмертно) – солдата

ГОЛДУ Віталія Дмитровича (посмертно) – майстер-сержанта

ІВАНЮЩЕНКА Сергія Сергійовича (посмертно) – старшину 2 статті

КВАПИША Максима Віталійовича (посмертно) – солдата

КОЦЮБИНСЬКОГО Олександра Петровича (посмертно) – солдата

ЛУК’ЯНЕНКА Віталія Володимировича (посмертно) – молодшого лейтенанта

ЛЯШЕНКА Дмитра Романовича (посмертно) – молодшого сержанта

МІНЯЙЛА Андрія Олександровича (посмертно) – солдата

НОВОХАТСЬКОГО Сергія Олександровича (посмертно) – сержанта

ОЛЕФІРЕНКА Олександра Сергійовича (посмертно) – солдата

ПЕРЕГУДОВА Антона Віталійовича (посмертно) – солдата

РУБАНА Віктора Вікторовича (посмертно) – солдата

САВЧИНА Володимира Дмитровича (посмертно) – солдата

СКІБУ Бориса Андрійовича (посмертно) – головного корабельного старшину

ТКАЧЕНКА Дениса Олександровича (посмертно) – солдата

ФЕДЬКІВА Ярослава Івановича (посмертно) – солдата

ЧЕРНЕНКА Антона Олександровича (посмертно) – солдата

ЧОРНОГО Вадима Олександровича (посмертно) – солдата

ШАГАКОВА Євгена Віталійовича (посмертно) – старшого матроса

ШУДРУКА Миколу Миколайовича (посмертно) – солдата

ЯРОВЕНКА Максима Петровича (посмертно) – солдата

Нагородити орденом Данила Галицького

АСАВАЛЮКА Дмитра Олександровича – старшого лейтенанта

БАБАРИКІНА Петра Григоровича – полковника

ОРОСА Йосипа Йосиповича – майора

ПРОНІНА Петра Володимировича – підполковника

СИМІТКА Сергія Олександровича – полковника

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

БАРДАКА Володимира Степановича – солдата

БЕЗДЄЛЬНОГО Віталія Вадимовича – капітана

КАЗАКОВА Анатолія Геннадійовича – солдата

КАЗАКОВА Володимира Геннадійовича – солдата

КАРЛОВА Антона Дмитровича – майора

КОЛЕСНІКА Олександра Миколайовича – полковника

МУСІЄНКА Олександра Павловича – підполковника

ПАРФИЛА Василя Васильовича – полковника

САДОВОГО Костянтина Віталійовича – підполковника

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

МАРЕНИЧА Сергія Юрійовича – полковника

ХРИСТЕНКА Сергія Миколайовича – підполковника”.

 

11 грудня датований указ №861/2022 “Про відзначення державними нагородами України”.

“За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України” у ньому вказано:

Нагородити відзнакою Президента України “Хрест бойових заслуг”

СИДОРЕНКА Михайла Павловича — полковника

Нагородити орденом Богдана Хмельницького І ступеня

СИРСЬКОГО Олександра Станіславовича — генерал-полковника

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

ГУТНІКА Вадима Святославовича (посмертно) — капітана

КОМЛИКА Миколу Миколайовича — капітана

КРИВЕНКА Олега Жоржовича — старшого лейтенанта

КРУПКА Юрія Юрійовича — полковника

СОКОТЯ Олега Анатолійовича — старшого лейтенанта

ШТЕФАНЧУКА Андрія Івановича — старшого лейтенанта

Нагородити орденом “За мужність” ІІ ступеня

БОГАЧОВА Євгенія Олександровича — старшого матроса

БОНДАРЕНКА Олександра Михайловича — старшого матроса

ДІДЕНКА Владислава Миколайовича — старшого матроса

НОСА Олександра Івановича — старшого матроса

ПАЛАМАРЕНКА Володимира Миколайовича — старшого матроса

ПОПЕНКА Ігоря Олеговича — сержанта

РОША Максима Вікторовича — матроса

СУЛІМА Володимира Миколайовича — старшого матроса

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

АЛЬЧУКА Івана Павловича — молодшого сержанта

АНДРІЯША Бориса Миколайовича (посмертно) — старшого сержанта

БАБІЧЕВА Олександра Сергійовича — капітана

БАЙБАРЗУ Руслана Михайловича (посмертно) — солдата

БАНЧУКОВА Дениса Івановича — молодшого сержанта

БАРАБАША Віталія Олександровича — матроса

БЕЛІНСЬКОГО Руслана Олександровича — штаб-сержанта

БЕРЕЗУ Станіслава Олександровича — солдата

БОГДАНОВА Станіслава Олеговича (посмертно) — старшого сержанта

БРАТИЩЕНКА Сергія Леонідовича — старшого матроса

БРОСТОВСЬКОГО Антона Вадимовича — старшого солдата

ВАВІЛОНСЬКОГО Дмитра Сергійовича — старшого матроса

ВАЛУЄВА Дмитра Борисовича — старшого сержанта

ВАТРАЛЯ Андрія Віталійовича — старшого сержанта

ВИНОКУРОВА Олександра Вадимовича — капітана

ВИШНЕВСЬКОГО Станіслава Юрійовича — старшого солдата

ВОВКА Віталія Івановича (посмертно) — солдата

ВОЙТА Олександра Олександровича (посмертно) — молодшого сержанта

ГАВРИЛЮКА Валерія Андрійовича (посмертно) — солдата

ГАВРИЛЮКА Михайла Сергійовича — старшого матроса

ГОЛОГОНА Сергія Михайловича (посмертно) — солдата

ГОЛУБА Леоніда Григоровича (посмертно) — молодшого сержанта

ДАВИДОВИЧА Віталія Сергійовича — сержанта

ДАНИЛЬЧЕНКА Василя Юрійовича — солдата

ДЕМЧУКА Анатолія Андрійовича — молодшого сержанта

ДЕНИСЮКА Віктора Филимоновича — солдата

ДЗЮБИНСЬКОГО Костянтина Володимировича — сержанта

ДИКОГО Юрія Олександровича — солдата

ДУДНИКА Руслана Валерійовича — солдата

ЄГОРОВА Олександра Олександровича — старшого солдата

ЖИЛІНСЬКОГО Андрія Вікторовича — солдата

ЖУКОВСЬКОГО Ярослава Руслановича — матроса

ЗАВОЛОКУ Сергія Миколайовича — солдата

ЗАГОРОДНЬОГО Євгена Степановича (посмертно) — солдата

ІЩЕНКА Дмитра Григоровича — старшого солдата

КАЛІНЧУКА Ярослава Миколайовича (посмертно) — солдата

КИРИЧЕНКА Віталія Вікторовича — молодшого сержанта

КЛІМОВА Олександра Олександровича — молодшого лейтенанта

КЛОЧАНИКА Едуарда Юрійовича — старшого солдата

КНЯЖЧУКА Анатолія Олександровича (посмертно) — солдата

КОНДРАТЮКА Миколу Валерійовича — майора

КОПИЛАШ Наталію Петрівну — капітана медичної служби

КОРДУ Олега Ігоровича — прапорщика

КОРІННИКА Євгенія Сергійовича — старшого солдата

КОРОСТІЛЯ Максима Віталійовича — лейтенанта

КОРШЕВНЮКА Павла Борисовича — старшого солдата

КОТА Сергія Івановича (посмертно) — сержанта

КОЦЮБУ Івана Івановича — молодшого сержанта

КРАМАРЕНКА Олександра Олеговича (посмертно) — майстер-сержанта

КРАСНОСЛОБОДЦЕВА Артема Юрійовича — солдата

КУЛИКА Володимира Григоровича — солдата

ЛИСЕНКА Вячеслава Олександровича — молодшого сержанта

ЛУГОВСЬКОГО Сергія Андрійовича — головного сержанта

МАЛЮКІНА Владислава Вікторовича — старшого лейтенанта медичної служби

МАРТИНЮКА Дмитра Михайловича — старшого солдата

МАРЧЕНКА Геннадія Євгеновича — солдата

МАЦАКА Станіслава Сергійовича — матроса

МЕНЮКА Ярослава Олександровича (посмертно) — солдата

МІРОШНІЧЕНКА Андрія Олексійовича — сержанта

НОВОТАРСЬКОГО Ярослава Олеговича — солдата

ОЛЮХУ Андрія Володимировича — старшого сержанта

ОСІНСЬКОГО Всеволода Михайловича — старшого солдата

ПЕТРІВА Назара Васильовича — лейтенанта

ПЕТРОВСЬКОГО Миколу Олександровича — сержанта

ПИЛИПЧУКА Андрія Івановича — старшого солдата

ПІЛЯЯ Віктора Володимировича — старшого солдата

ПЛАТОНОВА Ігоря Васильовича — сержанта

ПОДЬЯВИЛОВА Юрія Валерійовича — старшого солдата

ПОПОВА Володимира Петровича — старшого сержанта

ПРИГОДУ Ігоря Володимировича — солдата

ПРОХОРОВА Віталія Михайловича (посмертно) — сержанта

РАДУЛОВА Ілхана Олександровича — солдата

РОМАНОВА Романа Олеговича (посмертно) — солдата

РУТТУ Олександра Олександровича — молодшого сержанта

САВЧУКА Сергія Івановича — старшого сержанта

СЕМЕНЕНКА Олега Володимировича (посмертно) — сержанта

СІЧАКА Віталія Олександровича (посмертно) — старшого солдата

СМИРНОВА Івана Леонідовича — старшого солдата

СОКУРЕНКА Олександра Богдановича — майстер-сержанта

СТАДНИКА Віталія Олеговича (посмертно) — матроса

СТРУТИНСЬКОГО Євгена Леонідовича — майстер-сержанта

ТКАЧЕНКА Ігоря Володимировича — старшого солдата

ФАЛІНСЬКОГО Євгена Олексійовича (посмертно) — солдата

ФЕДОРЕНКА Олега Павловича (посмертно) — сержанта

ФЕРЕНЦЯ Олексія Леонідовича — старшого сержанта

ЦИЖУ Богдана Сергійовича — молодшого сержанта

ЦУКАНОВА Олександра Петровича (посмертно) — солдата

ЧЕДІА Левана Вахтанговича — старшого солдата

ЧЕСНЮКА Сергія Володимировича — капітана

ЧЕТВЕРТАКОВА Дмитра Васильовича — старшого сержанта

ЧЕХІВСЬКОГО Євгена Олександровича — старшого матроса

ЧИКУЛЕНКА Сергія Миколайовича — старшого солдата

ЧОПОВСЬКОГО Володимира Андрійовича (посмертно) — старшого сержанта

ШВЕЦЯ Ігоря Миколайовича — молодшого сержанта

ЩЕПАНКІВСЬКОГО Юрія Володимировича — старшого солдата

ЯНЧЕВСЬКОГО Сергія Вікторовича — капітана

ЯРОСЛАВСЬКОГО Володимира Валерійовича — старшого солдата

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

БАРДІЯНА Сергія Леонідовича — підполковника

БАХМУТСЬКОГО Владислава Степановича — старшого солдата

ВЕЛІГОДСЬКОГО Ігоря Анатолійовича — солдата

ГЛАДСЬКОГО Валентина Ігоровича — солдата

ГОЛУБЕНКА Юрія Михайловича — молодшого сержанта

ЗАКОВОРОТНОГО Сергія Анатолійовича — штаб-сержанта

КАШТАЛЯНА Дмитра Володимировича — сержанта

КЛИМЕНКА Олексія Сергійовича — старшого лейтенанта

МАЛЬЦЯ Сергія Васильовича — сержанта

МИХАЙЛОВСЬКОГО Олександра Івановича — солдата

НОВАКА Кирила Андрійовича — старшого лейтенанта

ПАДАФЕТА Євгенія Анатолійовича — солдата

ПОЛІКАРПОВА Миколу Володимировича — старшого солдата

ПОЛОВИНКУ Володимира Олександровича — молодшого лейтенанта

САВИЦЬКОГО Василя Васильовича — старшого солдата

СИДОРЕНКА Івана Івановича — підполковника

СЛІПИЧА Сергія Володимировича — майора

СОЛОВЙОВА Сергія Олександровича — солдата

ЧЕПУРНОГО Артема Анатолійовича — капітана

ЧУМАКА Сергія Миколайовича — молодшого сержанта

ШИРОКОГО Сергія Сергійовича — старшого солдата

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

БАБИЧА Євгена Леонідовича — лейтенанта

БОГОМОЛА Олега Володимировича — капітана медичної служби

ДОВГОПОЛОГО Дениса Михайловича — старшого солдата

ОНУФРІЙЧУКА Леоніда Леонідовича — солдата

ПІДДУБНОГО Максима Вікторовича — молодшого лейтенанта.

Читайте також:
Нагородження в День ЗСУ: звання Героїв та Хрести живим і полеглим, почесні найменування й прапори бригадам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна