У Литві знесли найбільший меморіал радянським воїнам попри заборону ООН

У столиці Литви – Вільнюсі – демонтували найбільший у країні меморіал радянським воїнам, розташований на Антакальському цвинтарі.

Про це повідомляє місцеве агентство новин LRT.

Мер міста Ремігіус Шімашюс наголосив, що весь процес здійснювався за західними стандартами.

Роботи тривали кілька тижнів.

Влада Литви планувала демонтаж ще до 1 листопада цього року. Однак Комітет з прав людини ООН заявив, що візьме меморіал під свій тимчасовий захист і закликав міську владу утриматися від знесення. Причиною такого рішення міжнародної організації стало звернення кількох громадян Литви, які ідентифікують себе як етнічні росіяни. На їхню думку, це порушує права національних меншин у країні.

 Після цього міністр юстиції Литви Евеліна Добровольська сказала, що Литва оскаржуватиме рішення ООН, оскільки організація, за її словами, була введена в оману. Мер Вільнюса також зазначив, що знесення пам’ятника розпочнеться у листопаді, незважаючи на рекомендації комітету.

Читайте також:
У Вільнюсі почали демонтаж радянських скульптур на цвинтарі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна