Росіяни підірвали в Криму санаторій “Зорі України”. Він є шедевром модернізму. ВІДЕО

В тимчасово окупованому Криму росіяни знесли санаторій Зорі України, що є зразком модернізму світового рівня.

Про руйнування унікального комплексу споруд повідомила в Instagram спільнота Ukrainian Modernism, розмістивши відео підриву.

Санаторій Зорі України знаходився у поселенні Кікінеїз (Оползневе), неподалік від Сімеїзу. Автори проєкту архітектори Валерій Жилкін та Євсій Перченков. Заклад відкрився в 1986 році. Будівля складної форми була майстерно вписана в гірський ландшафт південного узбережжя Криму.

Фото: @alex_bykolay в Instagram

Архітектор Олексій Биков, один із авторів книги про феномен церковної забудови Ortodox Chic, назвав будівлю санаторію “чудовим зразком метаболізму в архітектурі”.

Як зазначила у своєму дописі спільнота Ukrainian Modernism, після незаконної анексії українського Криму, держава-терорист загарбала все майно півострова, зокрема 200 санаторіїв, які були або розпродані, або передані у власність силових структур. Спочатку санаторій Зорі України отримав назву Зорі Росії, потім комплекс споруд, розташований у передгір’ї та на березі моря підірвали, аби звільнити місце під нову забудову.

“Якщо раптом у когось з вас досі є ілюзії щодо того, що у путінської Росії є якийсь пієтет до радянської спадщини — забудьте. Їм невідомі поняття культури ти спадщини, цінність становлять тільки гроші та війна. Повага до спадщини, мистецтва та історії — це те, що відрізняє цивілізовану людину від російського окупанта”, – повідомили в спільноті. 

Читайте також:
У Криму під загрозою знищення опинилося 90 пам’яток архітектури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна