Що таке dApps (децентралізовані додатки)? ℗

dApps – децентралізовані додатки – цифрові програми, які були створені на базі смарт-контрактів і працюють не на централізованому сервері, а на блокчейні. Вони мають вигляд та функціонал як і звичні додатки, а ще мають функції та надають послуги від фінансів до ігор, соцмереж тощо. ЦеКрипто детально пояснить, у чому унікальність та інноваційність dApps.

Відмінність dApps від звичайних додатків

Як і зрозуміло з назви, децентралізовані додатки працюють у децентралізованій мережі. Так, dApps є схожими на звичайні додатки з вашого мобільного телефону, але вони мають зовсім іншу серверну систему. Функціонування децентралізованих додатків підпорядковується смарт-контрактам не в централізованій системі, а в розподіленій мережі. А ще тут використовується блокчейн, який дозволяє обробляти інформацію та виконувати транзакції через розподілені мережі. Часто dApps створюють на основі платформи Ethereum (як-от відомий децентралізований додаток Uniswap (DEX).

dApps мають схожість зі звичними додатками, бо вони користуються однаковим кодом інтерфейсу, потрібним для відтворення сторінки сайту (Front-End). Хоча й тут є відмінність: внутрішні коди dApps відрізняються, тому й вони вільні від контролю людиною чи організацією.

Ключові атрибути та характеристики dApps

  • володіють відкритим кодом;
  • зберігають дані децентралізовано;
  • додатки обробляються та зберігаються виключно в блокчейнах (для безпеки інформація з dApps захищається криптографічно, а дані зберігають у загальнодоступних децентралізованих блокчейнах);
  • наявність токенізованої системи (тобто можна отримати доступ до децентралізованих додатків через криптографічні токени).

Варто зазначити, що не кожен додаток може оперувати у стандартному веб-браузері: деякі працюють тільки на тих сайтах, які мають налаштований код, що відкриває конкретну програму.

Мережа Ethereum є популярним варіантом для створення на її основі dApps, бо вона пропонує безпечну інфраструктуру розробникам децентралізованих додатків. А зараз, коли додатки вже більш розвинені, їх будують на різних блокчейнах, як-от:

  • Solana (SOL);
  • BNB Chain (BNB);
  • Polygon (MATIC);
  • Cronos (CRO);
  • Avalanche (AVAX).

Більше про різні блокчейни та їхні особливості можете дізнатися за посиланням https://tsecrypto.com/courses/.

Децентралізовані та централізовані додатки

Хоча й інтерфейси традиційних додатків та dApps схожі, останні мають ряд переваг з централізованими. Для порівняння: дані зі звичайних додатків зберігаються на централізованих серверах, тому навіть 1 зламаний сервер стане причиною псування цілої мережі і зробить цілу систему або тимчасово, або назавжди неможливим для використання. До того ж централізовані мережі часто страждають від витоків та крадіжок інформації, ризикуючи конфіденційними даними компанії чи інших користувачів.

Переваги dApps

  • У порівнянні з централізованими, основою dApps є розподілені мережі без центральної влади. Завдяки цьому вони є менш вразливими до атак, тому зловмисникам набагато складніше зламати децентралізовану мережу.
  • Користувачі мають більший контроль над даними, що вони обмінюють, завдяки децентралізованому характеру.
  • Користувачам не потрібно давати реальну особисту інформацію для роботи з dApps, бо компанії не контролюють дані користувачів. Замість цього клієнти часто використовують криптогаманці, щоб підключитися до децентралізованого додатку та контролювати дані, що вони обмінюють.
  • Розробники без проблем інтегрують криптовалюту в основні функції dApp з використанням смарт-контрактів. Для прикладу, децентралізовані додатки на основі Ethereum мають можливість користуватися ЕТН у вигляді платежу та не інтегрувати інших постачальників.

Де використовуються децентралізовані додатки?

dApps можна застосовувати хіба що не в будь-якій галузі: фінанси, ігри, медицина, управління та навіть сховище файлів.

  • У фінансовому dApp кредитор заробить 100% від своїх, бо відсутні посередники для оплати (фінансові установи), які зазвичай є в традиційних фінансах.
  • Будь-хто може використовувати фінансові послуги без використання повноважень центральних органів та повністю контролювати власні активи через dApps. А ще DeFi будуть корисними людям з невисоким доходом, які зможуть отримати широкий спектр фінансових послуг за вигідними цінами.
  • Позики – найпопулярний вид фінансових послуг від децентралізованих програм. Вони пропонують миттєве здійснення транзакцій, менше перевірок для кредитів та використання цифрових активів як застави. До того ж користувачі мають більшу гнучкість на ринку кредитування. Тобто кредитори більше контролюють свої позики та можуть обирати, на якій платформи та які токени хочуть позичити. Клієнти потенційно зароблять 100% від позики, бо вони не будуть платити якихось комісій для посередників.

Децентралізовані біржі (DEX)

Ще один важливий приклад фінансових dApps – децентралізовані біржі. Вони зазвичай покращують торгівлю через усунення посередників (як-от централізованих криптовалютних бірж). Тобто вони не передають власні активи до біржі, а торгують ними безпосередньо з іншими користувачами. Усе що для цього потрібно: розумні контракти та гаманці користувачів. Зазвичай DEX мають значно нижчі комісії у порівнянні з централізованими біржами, бо їм потрібно менше обслуговування. Популярні децентралізовані біржі: SushiSwap, Uniswap та PancakeSwap.

Ще один варіант: додатки для соцмереж, у яких є вбудована система донатів, що використовує власний токен. Так користувачі мають можливість показати рекламу та отримати платіж у повному еквіваленті (на відміну від посередників, які беруть додаткові відсотки).

Децентралізовані автономні організації (DAO)

Децентралізовані додатки дозволяють користувачам мати більше значення в управлінні організаціями онлайн. dApps запроваджують орієнтований на комьюніті механізм ухвалення рішень. Смарт-контракти стануть в нагоді, коли користувачам необхідно буде створити варіанти для голосування та налаштувати анонімність при голосуванні за пропозиції інших користувачів.

Приклад моделі децентралізованого керування – DAO (децентралізована автономна організація). Її можна вважати цілком анонімним dApp, що використовує смарт-контракт для ухвалення рішень без участі центральної влади. DAO не має ієрархії.

Як доєднатися до dApps?

Для початку взаємодії з dApp потрібно завести гаманець (найпопулярніші варіанти: MetaMask, Binance Chain Wallet, Coinbase Wallet тощо). Їхнє налаштування потребує всього декілька хвилин, а деякі гаманці мають навіть мобільну версію. Процес підключення теж потребує кількох хвилин. Розгляньмо на прикладі децентралізованого додатку Open Sea:

  1. Натисніть на кнопку чи розділ про під’єднання гаманця.
  2. Натисніть кнопку “Connect” (Приєднати).
  3. Після успішного підключення надайте dApp доступ до вашого гаманця у ньому є.
  4. Оберіть варіант інформації, якими ви хочете поділитися з додатком.

Підсумуємо

Децентралізовані додатки допомагають розширити можливості в Інтернеті через вдосконалення вже дійсних програм за участі технології блокчейн. Вже у найближчому майбутньому dApps зможуть показати ринку набагато більше унікальних ідей використання. За повідомленням DappRadar, ще до 1 кварталу 2022 року близько 2,4 мільйонів клієнтів щодня користувалися децентралізованими додатками. Очікується, що інтерес людей до dApps буде тільки зростати з часом.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна