Після масових протестів Іран може ліквідувати “поліцію моралі” й переглянути закон про обов’язкове носіння хіджабу

Влада Ірану після масових протестів має намір ліквідувати поліцію моралі і переглянути законодавство про обов’язкове носіння жінками хіджабу.

Таку заяву зробив генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері, якого цитують DW та The Guardian.

“Поліція моралі не має нічого спільного із судовою системою, і буде розпущена”, — цитує генпрокурора іранська інформагенція ISNA. 

Чи буде така структура ліквідована взагалі, або її відтворять під іншою назвою чи в іншій формі – прокурор не уточнив. Але запевнив, що влада й надалі буде “стежити за порушеннями поведінки”.

Також Монтазері повідомив, що “парламент та органи судової влади вивчають питання” ймовірних змін до законодавства, яке зобов’язує жінок в Ірані обов’язково покривати голову. 

За словами генпрокурора, робоча група вже провела кілька зустрічей, а рішення щодо закону може бути ухвалене “за тиждень або два”. Якими саме можуть бути ці зміни – Монтазері не уточнив.

Нагадаємо, що у вересні в Ірані спалахнули масові протести через смерть 22-річної Махси Аміні, яку жорстко затримала “поліція моралі” за нібито неправильне носіння хіджабу.

“Поліція моралі” – це підрозділ іранської поліції, який відповідає за виконання законів про ісламський “дрес-код” та іншу поведінку в громадських місцях. З 2006 року він патрулює вулиці й стежить за тим, щоб населення суворо дотримувалося “законів моралі”. Зокрема, щоб жінки обов’язково ходили з покритою головою.

Законодавство про обов’язкове носіння хіджабу та вільного одягу, який прикриває тіло й приховує форми, жінками та дівчатами, що досягли статевої зрілості, діє в Ірані з квітня 1983 року. Воно набуло чинності через чотири роки після Ісламської революції, внаслідок якої до влади в країні прийшли ісламісти.

Читайте також:
“Війна проти бога”: суд в Ірані виніс перший смертний вирок учаснику протестів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна