Естонія підписала угоду на закупівлю HIMARS

Центр оборонних інвестицій Естонії та Американське агентство зі співробітництва в галузі оборони та безпеки (DSCA) підписали угоду, за якою Естонія придбає в США ракетні комплекси залпового вогню HIMARS.

Про це 3 грудня повідомило естонське видання ERR.

Згідно з контрактом на суму понад 200 мільйонів доларів, Естонія придбає шість реактивних систем залпового ураження від Lockheed Martin, що дуже добре зарекомендували себе на фронті в Україні.

“Витрати на угоду в основному покриваються за рахунок безпекової допомоги США. HIMARS’и мають прибути до Естонії через кілька років”, – пише видання.

Це найбільша оборонна закупівля в історії Естонії.

“У рамках договору, крім реактивних систем залпового вогню, Естонія також закупить боєприпаси і засоби зв’язку. Також угода передбачає вирішення питань, пов’язаних із навчанням і логістикою. До пакета також входять різні ракети, дальність дії яких становить від 70 до 300 кілометрів”, – розповів голова відділу озброєнь Центру оборонних інвестицій Раміль Ліпп.

“Реактивні системи залпового вогню HIMARS – це новий і важливий крок у розвитку обороноздатності Естонії, який дає можливість рішуче впливати на супротивника ще до того, як він вступить у зіткнення з нашими піхотними частинами. Йдеться про стандартну систему НАТО, яка сприяє всебічній співпраці з іншими союзниками по Альянсу”, – зазначив начальник відділу генштабу сил оборони ЕР підполковник Каарел Мяесалу.

Як відомо, Латвія і Литва також закуплять у США реактивні системи залпового вогню HIMARS. Перші поставки очікуються 2024 року. Крім того, “хаймерси” купують Польща та Румунія. Це допоможе гармонізувати навчання та матеріально-технічне забезпечення союзників і значно покращить обороноздатність регіону східного флангу НАТО.

Читайте також:
Пентагон уклав контракт на виробництво HIMARS для армії США і союзників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна