Який фен обрати, коли треба економити електроенергію ℗

Взимку в сучасному побуті складно обійтися без фена для волосся. Здавалося б, далеко не найважливіший для життя побутовий прилад – на відміну, скажімо, від холодильника чи кухонної плити. Проте неможливість висушити голову після миття, особливо в умовах економії тепла й не надто гарячих батарей – це питання не лише краси чи комфорту, а передусім здоров’я.

Не дивно, що статті на тему “який фен кращий” завжди користуються популярністю. Традиційно фени у Фокстрот обирають передусім за найбільш вдалим поєднанням двох характеристик: потужності та ціни. Проте цієї зими питання вибору ускладнене ще однією нагальною проблемою: необхідністю економити електроенергію або й узагалі її тривалою відсутністю.

В останньому випадку справжнім порятунком може стати наявність потужного зарядного пристрою (на зразок “Екофлоу”). От тільки далеко не всі знають, що навіть великий і на вигляд “надійний” акумулятор такого типу, який може зарядити комп’ютер чи кілька телефонів одночасно, не завжди “потягне” підключення фена. Як же бути? Давайте розбиратися.

Чим відрізняються різні моделі фенів

Зазвичай поради щодо вибору фена починаються з того, що ці пристрої розподіляють на побутові, напівпрофесійні та професійні.

Побутові фени виготовлені з дешевших матеріалів, мають менший вибір насадок і меншу потужність. Напівпрофесійні – кращі за якістю, сушать волосся швидше і служать зазвичай довше, проте й ціна у них, відповідно, вища. Найдорожчі, найкращі й найпотужніші фени – професійні. Саме такі раніше радили щасливим власницям та власникам густого й довгого волосся, сушіння якого потребує багато часу, або любителям складних зачісок та укладок. Нині ж ситуація дещо інакша.

Звісно, якщо ви перукар, то навіть у складні часи блекаутів для роботи вам потрібен саме професійний фен. А на додачу – щонайменше потужний генератор, адже без нього за відсутності електроенергії такий фен не запустити.

Акумулятор, або зарядна станція, також підійде. Але тільки за умови великої потужності (понад 1800 Вт/год.). Проте коштують такі акумулятори удвічі, а то й утричі дорожче, ніж менш потужні на 500-600 Ват/год. Зате простий побутовий фен потужністю до 1200 Вт запуститься і зі слабшим/дешевшим акумулятором.

Що варто мати на увазі при купівлі фена

Варто врахувати, що в характеристиках фена зазвичай вказується верхній поріг потужності. Тобто фен із зазначеною потужністю 2000 Вт не обов’язково постійно споживає саме таку кількість електроенергії. Більшу частину часу він може працювати, скажімо, на 1500 і навіть менше Вт. Проте для того, щоб запуститися, йому потрібен саме максимальний “пік” споживання. А отже, якщо зарядна станція не може забезпечити пускову потужність 2000 Вт – висушити волосся, на жаль, не вдасться: фен просто не увімкнеться.

Багато хто помилково вважає, що чим вища потужність фена – тим гарячішим повітрям він “дує”. Але насправді потужність відповідає не за температуру, а за швидкість, з якою вже нагріте повітря виходить із фена. Тому для короткого і тонкого волосся приладу потужністю до 1200 Вт буде більш ніж достатньо навіть у звичайних умовах – інакше волосся висушуватиметься надто швидко й ви можете просто не встигнути вкласти його так, як хотілося б.

Що ж до довгого волосся, то хоч як би вам хотілося висушити його якомога швидше, пам’ятайте: слабший фен і холодніше повітря завдадуть шевелюрі набагато меншої шкоди, ніж могутня “пекельна” сушилка.

Підсумовуючи, констатуємо: обираючи фен складного зимового сезону 2022-2023, варто звернути на безпрограшний варіант – простий, малопотужний і економний в енергоспоживанні. А отже, й електроенергію вам зекономить, і волосся не перепалить!

Насамкінець – порада: навіть якщо ви користуєтеся найслабшим феном, використовуйте термозахисні засоби для сушіння та укладання. Це убезпечить волосся від пересушування, й воно тішитиме здоровим та блискучим виглядом і вас, і всіх, хто поруч. А позитивні емоції всім нам зараз потрібні, як ніколи.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна