У Сербії керівником розвідки став проросійський політик

Уряд Сербії призначив проросійського політика Александра Вуліна новим керівником розвідувального агентства.

Про це з посиланням на агентство АР повідомила “Європейська правда”.

Александр Вулін, який у попередньому уряді обіймав посаду міністра внутрішніх справ Сербії, а до цього був міністром оборони, у четвер, 1 грудня, призначений директором Агентства безпеки та інформування – розвідувального агентства Сербії.

Як міністр внутрішніх справ Сербії Вулін відвідував Москву в серпні, здійснивши рідкісний візит європейського державного чиновника до країни-агресора. Цим він підкреслив відмову Белграда приєднатися до західних санкцій проти Росії у зв’язку з її війною в Україні.

Тоді Вулін сказав міністру закордонних справ Росії Сергєю Лаврову, що “Сербія – єдина держава в Європі, яка не вводила санкції і не брала участі в антиросійській істерії”.

Вулін вважається “людиною Москви” у сербському керівництві.

Його нове призначення обурило прозахідну опозицію Сербії і розглядається як чергова відмова від закликів Заходу до Сербії узгодити свою зовнішню політику з ЄС, якщо вона справді хоче вступити до цього блоку.

У минулі роки Вулін розширив співпрацю генштабів Росії та Сербії, які навіть напрацювали план спільної військової операції проти Косова.

“А ще він перший сербський політик, який у статусі міністра оборони в грудні 2020 року офіційно проголосив концепцію “сербського світу”, що стала своєрідним римейком старої ідеї “Великої Сербії”. Вона схожа з “рускім міром” – “захистимо всіх сербів, де б вони не жили”, – пише “ЄП”.

У жовтні Вулін заявляв, що Сербії варто якомога швидше визнати, що вона “не хоче” бути в ЄС і що їй “там не місце”.

Читайте також:
Євросоюз може скасувати безвізовий режим з Сербією: причина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна