Спецслужба впіймала в Херсоні російського агента, який коригував обстріли позицій ЗСУ на півдні

У ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні Служба безпеки викрила чергового ворожого поплічника, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів сил оборони на території регіону.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у п’ятницю, 2 грудня.

“Отримані відомості потрібні були окупантам для планування і підготовки прицільних ракетно-артилерійських обстрілів по позиціях українських військ”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, під час окупації обласного центру він “здавав” агресору адреси перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО.

Отриману інформацію ворог використовував для проведення масових незаконних затримань і викрадення людей до катівень.

У “застінках” від потерпілих вимагали “зізнання” у сфабрикованих справах. У разі незгоди – застосовували психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

За даними слідства, поплічником загарбників виявився місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення перейшов на бік ворога і почав співпрацювати із спецслужбами РФ.

З початку квітня цього року він приступив до активного виконання ворожих завдань. Для збору інформації “в темну” використовував власні зв’язки, а також об’їжджав територію регіону.

Отриману інформацію агент передавав своєму російському “куратору” через анонімний Телеграм-канал.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили пропагандистські матеріали і символіку країни-агресора, а також мобільний телефон із доказами законспірованого листування з представником РФ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного часу) КК України. Санкція статті передбачає покарання до 15 років або довічне ув’язнення. Суд обрав міру запобіжного заходу затриманому у вигляді тримання під вартою.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна