В ГУР пояснили, чому росіяни притримали черговий ракетний наліт

У Головному управлінні розвідки Міноборони України вважають, що Російська Федерація перед наступним масовим ракетним ударом готує і накопичує ракети та проводить дорозвідку.

Про це представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький сказав в ефірі національного телемарафону в середу, 30 листопада, після того, як не справдилися прогнози щодо удару РФ по українській інфраструктурі в перші три дні тижня.

“По-перше, здійснюється дорозвідка тих об’єктів, по яких наносилися удари. По-друге, це класичний підхід: вивчаються райони й цілі, по яким буде нанесено удар. По-третє, відбувається підготовка ракет до бойового застосування, їхнє зосередження. Це потребує часу. А, враховуючи те, що запас в Російської Федерації зменшується, застосовуються старі ракети, які були вироблені ще за часів Радянського Союзу, потрібно їхнє обслуговування перед використанням”, – сказав представник військової розвідки.

За його словами, у ГУР фіксували, що росіяни застосовували застарілі ракети Х-22, і доволі великий відсоток із них підривався в повітрі й не досягав цілі.

Скібіцький розповів, що війська РФ використовують уже стратегічний запас по деяких видах озброєння, бо “30% – поріг, який завжди повинен лишатися”.

“Бачимо по тих уламках ракет, які вони застосовували, що ракети виготовлені в цьому році. Тобто ракети одразу з конвеєра йдуть для застосування”, – зазначив офіцер.

“На скільки вистачить цих ракет – залежить від виробництва. Воно впало в порівнянні з довоєнним періодом, але, на жаль, Російська Федерація через обхід економічних санкцій ще здатна випускати певну кількість крилатих ракет й іншого озброєння, яке використовується проти України”, – додав він.

За інформацією ГУР, Росія проводила перемовини з Іраном щодо поповнення російського арсеналу балістичних ракет: “Є проєкти угод між Росією та Іраном, але наразі поставок такого озброєння ми не зафіксували”.

Представник ГУР МОУ також розповів, що Росія транспортувала боєприпаси з території Білорусі на свою територію.

“Протягом двох місяців Росія вивозила артилерійські боєприпаси 122 мм, 152 мм”, – сказав він.

За його словами, даних щодо вивезення ракет з Білорусі типу “Точка-У”, немає.

Скібіцький припускає, що Росія має ще достатньо запасів, щоб завдавати ударів по Україні власним озброєнням.

Водночас, за його словами окупанти ведуть перемовини про постачання озброєння та боєприпасів з іншими країнами. Зокрема, про боєприпаси до РСЗВ типу “Смерч” та “Ураган”, тому що виробництво РФ ще не стало масовим, тож у Росії існує певний дефіцит таких снарядів.

Контекст

Із 10 жовтня Росія вдається до масових ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України – ТЕЦ, ТЕС, трансформатори, розподільчі підстанції тощо. Такі удари відбувалися 10 жовтня, 31 жовтня, 15, 17 і 23 листопада.
Їх наслідками стають відключення електрики, припинення теплопостачання, падіння зв’язку та – після 23 листопада – кількагодинний блекаут у масштабах країни з роз’єднанням енергосистеми.
Подібними обстрілами Росія намагається змусити український народ “страждати” і так схилити керівництво України до переговорів і політичних домовленостей, аби зупинитися на нинішніх рубежах окупації. Україна зберігає стійкість та відновлює інфраструктуру.

При цьому 23 листопада ППО ЗСУ збила 51 із 70 російських крилатих ракет.

Читайте також:
Резніков назвав кількість ворожих ракетних ударів за 9 місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна