Підозра, арешт, до суду: на деокупованій частині Харківщині притягнули трьох колаборантів, зокрема освітянку

На Харківщині арештували депутатку Куп’янської міськради, яка в період окупації насаджувала російську мову й освіту. Її підозрюють у колабораційній діяльності. Ще одному колаборанту з балаклії висунули підозру, а справу іншої колаборантки з Куп’янська вже передали до суду.

Про це у вівторок, 29 листопада, повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Досудове розслідування встановило, що жінка, яка з 25 жовтня 2020 року є депутаткою міської ради в Куп’янську Харківської області, добровільно погодилася впроваджувати російську систему освіти.

4 липня її було призначено на “посаду” виконуючої обов’язки директора “Купянского регионального центра профессионального образования”, який був створений представниками окупаційної адміністрації.

“Директорка” видавала учням російські підручники та направляла вчителям повідомлення, в яких закликала співпрацювати з окупаційною владою.

“У закладі повинна була запроваджуватись російська мова як офіційна, а набір учнів на новий навчальний рік проводитись за стандартами освіти РФ”, – інформує прокуратура.

25 листопада правоохоронці викрили колаборантку, наразі підозрювана перебуває під вартою. Депутатці повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Крім того, правоохоронці Харківщини передали до суду справу щодо очільниці відділу документаційного забезпечення в Куп’янську (ч. 2 ст. 111-1 КК України).

“43-річна мешканка Куп’янська…. у червні погодилась на пропозицію представників РФ та обійняла посаду «и. о. начальника отдела документационного обеспечения ВГА Купянского района».
Так, обвинувачена приймала заяви громадян, реєструвала та опрацьовувала вхідну та вихідну кореспонденцію. Крім того, вона готувала звіти керівнику так званої «ВГА Купянского района» щодо кількості звернень громадян за певний проміжок часу”, – інформує прокуратура.

Правоохоронці передали до суду справу щодо “и. о. начальника отдела документационного обеспечения” окупаційної адміністрації у Куп’янську

Ще один підозрюваний – окупаційний “посадовець” із Балаклії – “наглядав” за підприємцями.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку травня мешканець Балаклії погодився на пропозицію окупантів та обійняв псевдопосаду помічника начальника управління тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія Харківської області.
Так, колаборант здійснював керівництво та нагляд за підприємницькою діяльністю на території м. Балаклія, брав участь у нарадах керівників відділів окупаційної влади, займався оформленням документів щодо реєстрації фізичних осіб-підприємців.
Крім того, він здійснював організацію забезпечення оптових складів продовольчими товарами, одягом, організовував та проводив колективні наради з підприємцями Балаклії”, – ідеться в повідомленні обласної прокуратури Харківщини.

38-річному чоловіку повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Читайте також:
У Куп’янську в ліцеї знайшли понад п’ять тисяч російських підручників та атестати зразка РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна