ГУР відзвітувало про результати роботи супутника від фонду Притули

“Народний супутник”, який Україна отримала в користування за сприяння фонду Сергія Притули, допоміг виявити близько 2600 одиниць військової техніки росіян у 150 районів розміщення на окупованих територіях України, а також на території держави-окупанта та її союзників.

Про це 25 листопада повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

“ГУР МО провело космічну радіолокаційну розвідку близько 150 районів розташування ворога, як на тимчасово окупованих територіях України, так і на території окупанта та його союзників. Це стало можливим завдяки співпраці з Благодійним фондом Сергія Притули, який передав у розпорядження українських розвідників супутник ICEYE, а також контрактний доступ до бази даних сузір’я SAR-супутників”, – сказано в повідомленні розвідки.

Зазначається, що завдяки проєкту виявлено та підтверджено близько 2600 одиниць військової техніки, зокрема танки, САУ, ББМ, вертольоти, ОТРК “Іскандер”, ЗРК С-300, ЗРГК “Панцир-С1”, ворожі РЛС, понтонні переправи, катери та намети у місцях розташування підрозділів ворога.

“Отримані за допомогою супутника дані дозволили ефективно визначати приховане розміщення ворога у лісових насадженнях, за будь-якої погоди та вночі. Окрім цього, проводити виявлення антенних систем та позицій засобів ППО для подальшого нанесення вогневого ураження”, – зазначили в ГУР.

Передісторія

Благодійний Фонд Сергія Притули повідомив 18 серпня 2022 року про купівлю супутника і доступу до даних сузір’я супутників компанії ICEYE. Угода реалізована за кошти українського народу, які вдалося зібрати в рамках загальнонаціонального проєкту “Народний Байрактар” 22-24 червня. Компанія Baykar надала три безпілотники Bayraktar TB-2 безплатно. Таким чином, Фонд Притули отримав можливість спрямувати 600 млн гривень на купівлю супутника.

Читайте також:
“Абсолютно нові рівні даних”: що відомо про супутник ICEYE, який купив Притула

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна