ЗС Росії записали відео демонстративного арешту солдатів за відмову їхати на війну в Україну

Російські медіа й телеграм-канали поширили відео затримання двох військовослужбовців ЗС РФ, які відмовилися їхати на війну в Україну. Їх демонстративно скрутили і запхали в автозак просто під час шикування у військовій частині.

Про появу відео 20 листопада пише зокрема видання “Медуза”.

У сюжеті показано, як офіцер почергово викликає зі строю рядових на прізвища Селиванов та Дегтярьов. У них забирають військові квитки та повідомляють, що 16 листопада проти них порушили кримінальну справу за частиною 2.1 статті 332 КК РФ (невиконання наказу). Після цього конвой військової поліції тягне солдатів до автозака та обшукує.

У пабліках пишуть, що на відео мобілізовані, а подія відбулася у Бєлгородській області.

Ідеться також про те, що рядових затримали за відмову їхати на війну в Україну. Їм загрожує до 3 років в’язниці.

Водночас правозахисники зазначають, що затримувати солдатів таким чином на території військової частини не було необхідності. А затримання провели “демонстративно, як науку для інших”.  При цьому справа мала б розвалитися, якщо йдеться про мобілізованих, котрі не підписали контракт.

Нагадаємо, 20 вересня Держдума Росії затвердила кримінальну відповідальність за здачу в полон, дезертирство й відмову від мобілізації під час воєнного стану.

Читайте також:
“Я йому кажу: я на***й повертатися не буду!” Нове перехоплення ГУР від російських “мобіків”

Позасудова страта “вагнерівця”: як російська пропаганда переконує, що “полон гірше смерті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна