СБУ викрила ще 11 організаторів окупаційного “референдуму” на Запоріжжі

Служба безпеки України встановила ще 11 організаторів псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Як повідомили в пресслужбі СБУ, зловмисники входили до складу створених російськими окупантами “територіальних виборчих комісій” в Енергодарі, Мелітополі та Кам’янці-Дніпровській.

Серед 11 викритих колаборантів четверо перебували на “посадах” так званих голів “теризбиркомов”.

Саме вони організовували у містах агітаційну кампанію на підтримку фейкового плебісциту і закликали людей брати в ньому активну участь.

Решта семеро колаборантів були рядовими членами “виборчкомів”, утворених в Мелітопольському, Бердянському та Василівському районах.

“Вони проводили агітаційні заходи серед місцевого населення та забезпечували їх усією інформацією щодо виборчого процесу, складали реєстри виборців, готували бланки бюлетенів, підшукували приміщення для проведення незаконного голосування”, – інформує офіс Генпрокурора.

Колаборанти збирали персональні дані місцевих жителів для складання “виборчих списків” та їх направлення до окупаційної адміністрації, яка потім використовувала ці дані громадян для фальсифікації результатів “референдуму”.

Як додають в СБУ, зафіксовано також факти сприяння зловмисників російським пропагандистам у підготовці постановочних сюжетів для кремлівських інформресурсів.

Усім 11 особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Читайте також:
СБУ впіймала колаборантку, яка очолила “апарат” окупаційної адміністрації у звільненому районі Миколаївщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна