Українські фахівці отримали доступ до місця падіння ракети в Польщі

Українські фахівці отримали доступ до місця трагедії у Пшеводуві, де впала ракета і спричинила смерть двох цивільних поляків. Україна та Польща продовжать конструктивну співпрацю.

Про це в п’ятницю, 18 листопада, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Українські фахівці вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві, що сталася через ракетний терор Росії проти України”, – написав Кулеба у твіттері.

“Я вдячний польській стороні за надання їм (українським фахівцям) доступу. Ми продовжимо нашу співпрацю відкрито і конструктивно, як роблять найближчі друзі”, – додав він.

Читайте також:
Яку відповідь може дати НАТО на ракетний “приліт” у Польщу: 5 варіантів

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Грубешівському повіті Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

Залишки ракети невідомого походження прилетіли близько 15:40. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор із причепом. Загинули працівник ферми та продавець зерна.

У цей час Росія завдавала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей (зокрема прикордонні, Львівську та Волинську) й уразивши критичну інфраструктуру. Внаслідок цього у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Варшава заявила про потребу активувати статтю 4 договору НАТО й почати консультації з партнерами по Альянсу. Однак 16 листопада польські керівники заявили, що мають висновок: швидше за все, ракета належала українській протиповітряній обороні, і її потрапляння на територію Польщі було нещасним випадком, а не атакою країни-члена НАТО.

При цьому президент Зеленський переконаний, що по Польщі прилетіла саме російська ракета.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна