Зеленський переконаний, що по Польщі прилетіла саме російська ракета

Президент Володимир Зеленський заявив, що у нього немає жодних сумнівів, що ракета, випущена по Польщі, була не українською.

Про це він сказав під час інтерв’ю українським журналістам у середу, 16 листопада, передає “Суспільне“.

“Я навіть не сумніваюсь в доповіді вечірній мені особисто від командувача Повітряних сил до головкома Залужного. Я не сумніваюсь в тому, що це була не наша ракета, або не наш ракетний удар. В мене немає сенсу їм не довіряти, я з ними війну пройшов”, — сказав президент.

Президент додав, що він усю ніч розмовляв з іноземними лідерами, і за підсумками цих розмов його позиція полягає в тому, що Україну необхідно допустити до розслідування трагедії.

“У мене дуже проста позиція: а можна допустити Україну на місце? Це справедливо? Чесно, я вважаю, що ми маємо на це право. Поки слідство не закінчилось, а можна не казати остаточні висновки, якщо немає слідства? Мені здається це справедливо. В спільній слідчій групі ми маємо право? Говорять, що це ми, хтось там говорить. Ми маємо право бути? Напевно, згідно до будь-яких норм і дипломатій, тим більше, що ми всі партнери, ми всі партнери не з Росією, хочу всім нагадати. Отримати факти наявності якихось доказів від партнерів, ми маємо право?” — запитав Зеленський.

Президент каже, що українська сторона хоче побачити уламки ракети знайдені на місці трагедії в Польщі. При цьому, за його словами, характеристики вирви й уламків свідчать про те, що в Польщі впала російська ракета.

“Діаметр 20 метрів, глибина — 5 метрів. Це може бути уламок?! Я вважаю, що це російська ракета, на основі доповідей. Вже була ставка сьогодні”, — заявив президент.

Під час розмов з іноземними лідерами він наполягав на тому, щоб Україну допустили до саміту НАТО в режимі онлайн.

“Я хотів би шоб нас запросили на онлайн НАТО саміт який буде збиратись з приводу ситуації. З приводу інциденту. Бо це є частина великого інциденту, який був у цей день. Я вже не говорю – з 10-го числа (10 жовтня, початок масованих обстрілів Росією об’єктів енергетичної інфраструктури України – “Н”). Тому що ми на ньому, багато разів кажу, відверто наполягали”, – зазначив Зеленський.

Читайте також:
Яку відповідь може дати НАТО на ракетний “приліт” у Польщу: 5 варіантів

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Грубешівському повіті Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

Залишки ракети невідомого походження прилетіли близько 15:40. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор із причепом. Загинули працівник ферми та продавець зерна.

У цей час Росія завдавала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей (зокрема прикордонні, Львівську та Волинську) й уразивши критичну інфраструктуру. Внаслідок цього у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Варшава заявила про потребу активувати статтю 4 договору НАТО й почати консультації з партнерами по Альянсу. Однак 16 листопада польські керівники заявили, що мають висновок: швидше за все, ракета належала українській протиповітряній обороні, і її потрапляння на територію Польщі було нещасним випадком, а не атакою країни-члена НАТО.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна