“Війна проти бога”: суд в Ірані виніс перший смертний вирок учаснику протестів

В Ірані суд виніс перший смертний вирок одному із учасників громадських заворушень, що почалися через смерть 22-річної Махси Аміні, затриманої “поліцією моралі” через нібито неправильне носіння хіджабу.

Про це в понеділок, 14 листопада, інформує ВВС.

Рішення щодо смертної кари одному із арештованих під час протестів ухвалив Революційний суд – особу, ім’я якої не називають, визнали винною у підпалі урядового об’єкта та “ворожнечі проти бога”.

На лаві підсудних опинилися й інші учасники протестів. Зокрема, п’ятьом людям присудили від 5 до 10 років в’язниці за звинуваченнями в посяганні на національну безпеку і громадський порядок.

Крім того, правозахисники, коментуючи останні судові рішення через протести, припускають, що влада може планувати “поспішні страти”.

Норвезька організація “Іранські права людини”, посилаючись на офіційні звіти, повідомила, що зараз мінімум 20 особам пред’явлені звинувачення, які караються смертною карою.

Директор організації Махмуд Амірі-Могаддам закликав міжнародне співтовариство вжити термінових заходів і “рішуче попередити Ісламську Республіку про наслідки страти протестувальників”.

Контекст

Поштовхом до масових протестів стала смерть 22-річної іранської курдки Джини Махси Аміні в середині вересня. Поліція моралі заарештувала її за те, що вона нібито не дотримувалася обов’язкових правил носіння хіджаба. Того ж дня її доправили до лікарні у стані коми, а через два дні дівчина померла від внутрішніх травм.
За даними правозахисної організації Iran Human Rights, вже щонайменше 326 людей загинули в Ірані під час протестів.

Читайте також:
Роль Ірану у війні Росії проти України зростає: аналіз фахівців Molfar

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна