Ракети С-300 вивозять із Білорусі в РФ, ближче до Донбасу – “Гаюн”

ОСІНТ-розслідувачі з групи “Беларускі гаюн” зафіксували за останні два дні вісім рейсів російських транспортників Іл-76 з аеродрому Мачулищі, які ймовірно вивозили з Білорусі до РФ ракети до комплексів С-300 і С-400.

Про це проєкт “Беларускі гаюн” повідомляє в неділю, 13 листопада.

За даними дослідників, 11 листопада транспортні літаки ВКС РФ пробули на аеродромі “Мачулищі” в Мінському районі 3,5-4,5 години, що досить довго для розвантаження. 12 листопада – взагалі 5,5-6,5 години.

Дослідники вважають, що є три версії, навіщо російські Іли прилітають до Білорусі:

  • завезення нових ракет та/або амуніції в РБ;
  • вивезення ракет та/або амуніції з РБ до РФ;
  • одночасне завезення і вивезення різних типів озброєння.

При цьому білоруські розслідувачі наполягають на другій версії.

“По-перше, це тривалий час перебування на аеродромі. По-друге, і це більш показово, 9 і 10 листопада, якраз перед початком прильотів Іл-76, у напрямку аеродрому “Мачулищі” було зафіксовано 16 тралів із контейнерами для ракет під ЗРК С-300/400 (по 4 ракетні контейнери на кожному) – щонайменше 64 ракети.

Що ж стосується версій 1 і 3, то в них немає поки що жодних підтверджень. Вивезення ракет чи чогось іншого з території аеродрому, після можливого розвантаження з Іл-76, не зафіксовано. Тобто найбільш нереальна версія наразі – “просто завезення ракет у РБ”, а для підтвердження версії з одночасним завезенням і вивезенням різної зброї наразі недостатньо даних”, – ідеться в дописі.

Дослідники зазначають, що ракети вивозять за такими адресами:

  • аеродром “Міллерово” (Ростовська область) — 4 рейси
  • аеродром “Ростов-на-Дону-Центральний” (Ростовська область) — 2
  • аеродром “Чкаловський” (Московська область) — 1
  • аеродром “Сеща” (Брянська область) — 1

Додається інфографіка з часом цих рейсів.

“Отже, якщо наше припущення підтвердиться, то триває перевезення ракет до Ростовської області РФ. Тобто постачання ракетами угруповання на Луганському і Донецькому напрямку”, – пише “Гаюн”.

Нагадаємо, йдеться про зенітні ракети радіусом дії до 150-300 км, які Росія з червня 2022 року масово використовує проти наземних цілей у південних та східних областях України.

Читайте також:
Білоруська армія: хто на нас зібрався нападати з півночі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна