Кулеба домовився почати дипвідносини з Папуа-Новою Гвінеєю. Її глава МЗС – українець Ткаченко

Під час робочого візиту до Камбоджі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба домовився почати встановлення дипломатичних відносин із Папуа-Новою Гвінеєю. Як виявилося, глава МЗС Папуа має… українське походження.

Про це Кулеба розповів у відеозверненні в фейсбуці 12 листопада.

За словами міністра, під час візиту до Камбоджі йому вдалося фактично здійснити азійське турне. Адже в Камбоджі проводився саміт АСЕАН — міжнародної організації, до якої входять 10 країн, розташованих у Південно-Східній Азії. Вперше туди запросили й Україну.

Під час цього турне Кулеба провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Папуа-Нової Гвінеї — однієї з семи країн світу, з якими Україна за 30 років незалежності досі не встановила дипломатичні відносини.

“Знаєте, що найдивовижніше? Міністра закордонних справ Папуа-Нової Гвінеї звати Джастін Ткаченко. Знаєте, як кажуть: “нашого квіту по всьому світу”. І навіть у цій прекрасній країні Океанії глава МЗС є етнічним українцем, його дідусь із Києва”, — розповів Кулеба.

Міністри домовилися запустити внутрішні процедури встановлення дипломатичних відносин між Україною та Папуа-Новою Гвінеєю.

“Я підкреслив зацікавленість України у зміцненні зв’язків із Тихоокеанським регіоном і запросив міністра закордонних справ відвідати Україну”, — повідомив Кулеба.

Довідка

Джастін Ткаченко (Justin Wayne Tkatchenko) народився в Австралії в родині українських іммігрантів. Закінчив 11-річну школу (Banyule High School) у передмісті Мельбурна Гайделберзі (1985) і коледж (Homesglen College of TAFE) у Мельбурні (1989).

Згодом переїхав у Папуа-Нову Гвінею, де відзначився в різних галузях: займався бізнесом, очолював місцеву федерацію регбі, розводив орхідеї. Він заклав в столиці країни, Порт-Морсбі, парк “Сад орхідей”. Став відомим як ведучий популярного телешоу “Щасливий садівник”.

Політикою зайнявся у 2012 році. Став депутатом парламенту і членом уряду. Із 2012 року в різних кабінетах обіймав різні посади – міністра спорту і тихоокеанських ігор; спорту й туризму; спорту й АТЕС; міністра з питань земель, територіального планування та АТЕС.

Після парламентських виборів 2017 року призначений міністром з питань житлово-комунального господарства, а після виборів 2022 року отримав посади міністра закордонних справ та міністра спорту.

Християнин. Має двох дорослих синів — Джейка і Джордана.

У 2018 році став командором ордена Британської імперії.

Читайте також:
Кулеба – з першим в історії України візитом до Камбоджі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна