Сім’я генерала Суровікіна отримує системні хабарі від друга Путіна Тимченка

Дружина командувача російського окупаційного угруповання в Україні генерала армії Сергія Суровікіна отримує системні хабарі від друга Путіна, олігарха Геннадія Тимченка.

Це стверджує “Фонд боротьби з корупцією” в розслідуванні, оприлюдненому 10 листопада.

Згідно з розслідуванням фонду Навального, Тимченко переводить десятки мільйонів рублів свердловській фірмі-лісопильні Ганни Суровікіної “Аргус СФК”. Імовірно, це плата за “послуги” Суровікіна в Сирії із захоплення та охорони родовищ, які розробляють структури Тимченка.

Тільки за два останні роки (2020-2021) тартак Суровікіної отримав як безповоротні позики 104 мільйони рублів.

Ганна Борисівна Суровікіна

ФБК зазначає, що “один із головних бенефіціарів присутності російських військ у Сирії – Геннадій Тимченко. Найближчий друг Путіна, його спонсор, який сплатив і будівництво палацу в Геленджику, і дачу в Біарріці для доньки Путіна, і багато іншого”.

“Тимченко почав шаленими темпами захоплювати все, на чому в Сирії можна заробити: він отримав контракти на будівництво насосної станції для зрошення сільгоспземель, він збудував тут заводи з переробки газу, газопроводи тощо.

А на початку 2017 року Башар Асад ратифікував контракт, дав право тимченківському “Стройтрансгазу” видобувати та експортувати фосфати з двох сирійських родовищ неподалік Пальміри. Угода була укладена з умовою: 70% прибутку отримує донька “Стройтрансгазу” — “СТГ Логістика”, 30% — сирійський уряд. Але була проблема: на момент підписання договору рудникова місцевість була все ще захоплена ІДІЛом, сирійська влада її не контролювала.

Під чуйним керівництвом Суровікіна вже до червня 2017 року копальні звільняють. Компанія Тимченка негайно розпочинає там відновлювальні роботи та підготовку до видобутку сировини. Причому про звільнення копалень Суровікін доповідав особисто Путіну, коли той прибув до Сирії”, – ідеться в розслідуванні.

У ФБК констатують, що реальні масштаби діяльності тартака Суровікіної не відповідають обсягам “позик” і “кредитів”, які отримує ця фірма. Крім іншого, кредити Суровікіній надає також дружина топ-менеджера “Стройтрансгазу” Наталія Хряпова.

“Гроші сирійським торговцям фосфатами, звичайно, не повернули, за відсотками платежів немає. Щоб ви розуміли масштаб: за весь той рік “Аргус” продав лісу на 82 мільйони. Більше нічого вони не заробили. А ось ще 104 млн їм просто капає на рахунок у вигляді позики… А навіщо дружина топ-менеджера “Стройтрансгазу” видає “Аргусу” кредит на 25 мільйонів, хоч убийте, не розуміємо. Це найбільше схоже на хабарі. Але не в валізі ж генералу гроші нести, навіщо ризикувати?” – зазначено в розслідуванні.

При цьому нинішній водій Суровікіна з автобази генштабу ЗС Росії став керівником деревопереробної компанії за тією ж адресою, на яку зареєстровано “Аргус”.

Вся нерухомість сімейства Суровікіних, як і косметичний бізнес дружини генерала, останнім часом виявилися засекреченими, констатує ФБК.

Однак розслідувачі встановили, що ще в 2016 році в підмосковній Барвісі, в елітному селищі ParkVille, Ганна Суровікіна купила для родини будинок.

“Дві ділянки загальною площею 3 700 квадратних метрів і дуже приємний цегляний будинок площею 685 квадратних метрів мали коштувати мільйонів 200. Величезна сума з урахуванням того, що за п’ять попередніх років Суровікіни офіційно заробили 36 мільйонів.

Будинок вони купили дуже пристойний, на планах є басейн, тренажерний зал, 40-метрова спальня, гараж на дві машини. А на другому поверсі є окрема зона для прислуги: кімната прислуги з ліжками, кухня та туалет для прислуги”, – пише ФБК.

Нагадаємо, Суровікін також командує Повітряно-космічними силами РФ. Протягом 2017 року він був командувачем угрупуванням військ ЗС Росії в Сирії, і за його дії Суровікіна прозвали “Сирійський м’ясник”.

Читайте також:
Кремль призначив командувати своїми військами в Україні генерала Суровікіна, який чавив людей за ГКЧП та воював у Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна