Режим Лукашенка визнав патріотичне гасло “Жыве Беларусь!” нацистським

Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики гасло “Жыве Беларусь!” і відгук “Жыве”.

Як передає “Новинарня” в четвер, 10 листопада, відповідна постанова №271 опублікована на Національному правовому порталі РБ.

Мотивація в документі звучить, що нібито це гасло “30-ї дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася в основному з колишніх бійців частин “Білоруської національної оборони”, використовувалася в антипартизанських операціях”.

Так білорусам забороняється “кричати “Жыве Беларусь!” і відповідати “Жыве” з підняттям правої руки з витягнутою долонею.

Однак незрозуміло, чи є “нацистським” вигук без підняття правої руки, і відповідь не “Жыве!”, а “Жыве вечна!”, який використовується набагато частіше.

Контекст

Режим Лукашенка продовжує боротьбу з національними символами. Після фактичної багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора і нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою “Погоня”, влада перейшла на патріотичне гасло.

Читайте також:
Куди тікатиме білоруський тарган, або Запасний аеродром – Зімбабве

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна