Тімоті Снайдер: США мають завдячувати Україні, яка через опір РФ значно зменшила ймовірність прямої агресії Китаю

Тімоті Снайдер
американський історик, публіцист

(Twitter)

Я чув від деяких республіканців, що український спротив задорого коштує для американців. Ніяке твердження не може бути більш неправильним. Бо саме це (український спротив) забезпечує надзвичайну безпеку для американців.

Насправді опір України геноцидному вторгненню РФ робить для американської безпеки більше, ніж будь-яка американська політика. Це змінило глобальний баланс таким чином, що в найближчі десятиліття найбільш імовірним є мир.

Республіканці вважають Китай справжнім, довгостроковим суперником США. Демократи погоджуються. Сценарій американсько-китайської війни — вторгнення Китаю на Тайвань. Ставши проти російського вторгнення, українці показали складність таких операцій, що зробило цей сценарій менш імовірним.

Воюючи для самооборони, українці зменшили ризик великої війни та ядерної війни. Це надзвичайне досягнення – завдяки мужності та майстерності українців. Вони не отримують за це великої похвали. Вони повинні отримати більше похвали і більше підтримки.

Десятиліттями як республіканська, так і демократична адміністрації США не спромоглися сформулювати політику, яка могла б завадити Росії послабити та зруйнувати міжнародний порядок. Росія, по суті, виконує роль зброї в руках Китаю і робить те, на чому Китай не хотів би бути спійманим.

Перемігши російські збройні сили та виявивши слабкість РФ, українці значно зменшили ймовірність більшої війни в Європі та взяли під контроль китайську приховану зброю.

Українці зменшили ймовірність агресії Китаю через Росію, зменшили ймовірність прямої агресії Китаю.

Вони зробили все це, просто захищаючись, не роблячи жодних кроків проти Китаю.

Без українців у Сполучених Штатів не було б політичних інструментів для цього. Чинячи опір, українці створили можливість для політики США, якої інакше б не існувало.

Життю американців нічого не загрожує. Допомога Україні – це похибка округлення оборонного бюджету.
Здобутки, які український опір приносить американській безпеці, настільки великі, що керівництво національної безпеки США соромиться говорити про них прямо.

Незручно говорити, що інша країна так багато робить для нас (американців). Незручно говорити, що український опір зробив для безпеки американців більше, ніж будь-яка політика США після закінчення холодної війни. Але це правда, і це потрібно озвучити.

Зміна політики США щодо допомоги Україні знівелює всі ці досягнення. Ще є час, щоб відродити Росію і заспокоїти Китай – це означало б припинення підтримки України. Така зміна політики дала б американцям набагато менше безпеки.

Моє занепокоєння щодо російського вторгнення в Україну стосується запобігання геноциду та захисту демократії. Але ті, хто насамперед думає про інтереси США, мають визнати те, що українці роблять для американської безпеки. Найменше, що ми можемо зробити, це підтримати Україну.

Читайте також:
Тімоті Снайдер: Як закінчиться московсько-українська війна


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна