РФ заявила про “причетність Великобританії до атаки дронів” у Севастополі

Росія офіційно заявила про причетність Великобританії до “атаки на кораблі Чорноморського флоту у Севастополі”.

Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ окупантів. Так, МЗС Росії 3 листопада викликало британського посла у Москві Дебору Броннерт.

“Послу було заявлено рішучий протест у зв’язку з активною участю британських військових фахівців у підготовці та постачанні підрозділів сил спеціальних операцій України, зокрема з метою проведення диверсійних операцій на морі. При цьому було наведено конкретні факти такої активності Лондона”, – йдеться у повідомленні, яке цитує “Лівий берег”.

У демарші наголошувалося, що “такі конфронтаційні дії британців загрожують ескалацією ситуації та можуть призвести до непередбачуваних та небезпечних наслідків”.

Росіяни заявили також, що у серпні-вересні “в акваторії Дніпровського лиману, за 3 км на південь від м. Очаків британські військові інструктори (близько 15 осіб) навчали військовослужбовців ЗСУ управляти безпілотними підводними апаратами (БПА), призначеними для ураження кораблів”.

Окрім того, вони переконані, що “ВМС Великобританії також передали українській стороні певну кількість БПА”.

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 29 жовтня на рейді окупованого РФ Севастополя пролунали вибухи, ішлося про ураження військових суден Чорноморського флоту Росії.

Увечері 29 жовтня Росія звинуватила ЗС України та британських інструкторів у “теракті проти кораблів Чорноморського флоту та цивільних суден, задіяних у гарантуванні безпеки “зернового коридору”, і заявила про зупинку своєї участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту не дозволити РФ під надуманим приводом заблокувати “зерновий коридор”, який гарантує продовольчу безпеку мільйонів людей.

Він заявив, що Росія вирішила зірвати “зернову угоду” задовго до вибухів у Севастополі.

22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали угоду про безпечне транспортування зерна та продуктів з українських портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”. Таку ж угоду з ООН підписала Росія. Доти війська РФ блокували український експорт через порти.
Термін дії Чорноморської зернової ініціативи спливав 22 листопада, але мав бути автоматично продовжений у разі відсутності заперечень якоїсь зі сторін.
При цьому в жовтні росіяни почали штучно гальмувати перевірку суден, що підходять до Стамбула, зібравши в черзі понад 150 зерновозів.

Читайте також:
Атака БПЛА на бухту Севастополя: уражено три кораблі, зокрема “Адмірал Макаров”, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна