“Петро І заснував там флотилію”: Путін переплутав Маріуполь з Таганрогом. ВІДЕО

Президент РФ Володимир Путін під час святкування російського Дня народної єдності вкотре продемонстрував незнання історії – назвав Маріуполь “давнім російським містом”, ймовірно, сплутавши його з Таганрогом.

Про це в п’ятницю, 4 листопада, інформує місцевий сайт 0629.com.ua.

Стоячи під стінами Кремля, російський диктатор заявив: “Маріуполь – відоме, дуже давнє, можна сказати, російське місто. Петро І там ще заснував, як відомо, свою першу військову флотилію і перші перемоги здобував, потім і Суворов там здійснював свої степові походи, Катерина II облаштовувала ці землі. Це дуже цікаве місце”.

Путін вважає, що “там є над чим працювати”.

“Звичайно люди сильно постраждали. Ми вчора пізно ввечері з колегами, вже було, напевно, годині дванадцята, до опівночі, обговорювали питання відновлення саме цих територій – Донбасу, Маріуполя, який сильно постраждав.

Там і житло треба відновлювати, і сферу соціальної інфраструктури, дитячі садки, бібліотеки, театри та музеї. Ось ми сьогодні святкуємо День народної єдності.

І ось ці предмети матеріальної культури, які підтверджують весь перебіг історичних подій, пов’язаних із цією землею, з цими людьми, насамперед, вони дуже важливі для того, щоб люди, які жили протягом 30 років в умовах якоїсь божевільної, абсолютно ідіотської націоналістичної пропаганди, розуміли, звідки вони родом…”, – фантазує глава Кремля.

“Дві дурості, які дозволив собі Путін. Перша – Петро І заснував місто. Саме в Маріуполі він, мовляв, створив свою першу військову флотилію (це було в Таганрозі). Друга – Суворов підкорював Приазовські степи (звідки цю вигадку взяв російський президент, ми взагалі не розуміємо)”, – зазначає видання.

Як відомо, Маріуполь був заснований запорізькими козаками. Перше козацьке поселення 16 ст. називалось Домаха. Потім, на його руїнах, у 18 ст. було засноване козацьке поселення Кальміуська паланка, яка і стала початком нового міста Павловськ (1778 рік), перейменованого в Маріуполь після приходу в Приазов’я греків із Криму.

Читайте також:
Окупанти вдарили по бетонній опорі мосту часів Другої світової, а прозвітували про знищення “баржі з десантом ЗСУ”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна