Окупанти розграбували Херсонський художній музей

Російські окупанти розграбували Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

Про це в п’ятницю, 4 листопада, поінформував сайт установи.

“Херсонський художній музей розграбований російськими окупантами. Це по-їхньому називається «евакуація», по-нашому – мародерство під гаслами «збереження культурних цінностей»“, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з 31 жовтня по 3 листопада окупаційна “влада” завезла в музей три-чотири десятки людей, які виносили твори мистецтва й оргтехніку.

Про делікатне ставлення до старовинних раритетів навіть не йдеться – картини не запаковували належним чином для перевезення, а замотували в якесь ганчір’я.

1 листопада завантажили та вивезли в супроводі озброєних автоматами людей у цивільному три фури та шкільний автобус, 2 листопада — ще дві фури, 3 листопада забирали залишки автобусом уже без збройної охорони.

При викраденні колекції навколо музею стояли блокпости.

“Сподіваємось найближчим часом дізнатися, що саме було незаконно вивезено за чотири дні, але в тому, що найцінніше (XVII-XIX ст.) забрали насамперед, сумнівів немає. Вантаж був спрямований до Криму, але не факт, що це останній пункт призначення”, – йдеться в повідомленні музейників.

Керувала так званою “евакуацією” псевдодиректорка Наталя Десятова, яку херсонці можуть знати як співачку з кафе “Театральне”.

На жаль, допомагали їй і деякі співробітники музею, які погодились працювати на росіян.

На думку чинної директорки Аліни Доценко, в Криму “приймають” колекцію Херсонського художнього музею колишні її підлеглі — Наталя Кольцова та Інна Буренко, які завчасно “евакуювались”.

Читайте також:
Росіяни потенційно готові до “акту доброї волі” в Херсоні, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна