У Генштабі спрогнозували, скільки часу треба білорусам для формування ударних угруповань

Ударні угруповання в Білорусі, які можуть загрожувати Україні, можуть бути сформовані лише через два-три місяці.

Про це сказав на брифінгу в четвер, 3 листопада, заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов.

“До Білорусі на даний час здійснюється переміщення військовослужбовців РФ, переважно укомплектованих мобілізованими. Тому ми розуміємо, що для підготовки цього ударного угруповання необхідно провести підготовку військовослужбовців, злагодження підрозділів і відповідно спланувати та визначити якісь завдання. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Це можливо не раніше, ніж через два-три місяці”, – зазначив Громов, якого цитує “Укрінформ”.

Представник ГШ зауважив, що угруповання Сил оборони продовжують вести стабілізаційні та оборонні операції. На Волинському, Житомирському та Київському напрямках обстановка стабільна, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

“Водночас, у цілому ситуація навколо створення спільного угруповання військ так званої Союзної держави [РФ та Білорусі] залишається неоднозначною. З одного боку, заяви та дії обох сторін свідчать, що поточним завданням є відволікання уваги та безпосереднє відтягування українських військ зі сходу та півдня нашої країни на північний напрям. Проте у більш віддаленій перспективі є загроза формування угруповання, що може бути задіяно в агресії проти України“, – сказав бригадний генерал.

За словами представника Генштабу ЗСУ, на цей час відбувається перекидання здебільшого підрозділів 1-ї танкової армії, насамперед — 2-ї мотострілецької дивізії, з російської території разом з технікою та щойно мобілізованими особами, які розміщуються на основних військових полігонах Білорусі.

“Так, упродовж жовтня переміщено близько 1,5 тисячі залізничних платформ з озброєнням військовою технікою, до 200 пасажирських вагонів, понад сотню вантажних вагонів з військовим майном”, — повідомив Громов.

Він зазначив, що, крім цього, білоруська територія продовжує використовуватись агресором для завдання ракетних ударів по території України.

“Особлива роль тут відводиться авіабазі в районі населеного пункту Лунінець Брестської області, де розміщено іранські безпілотні літальні апарати, а також розміщується певна кількість їх операторів”, — повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу.

Ворог не відмовляється від своїх планів розширити регіони напруження на кордонах України, але перекидання військ до Білорусі та підготовка спільного військового компоненту з Білоруссю на даний час не впливає на плани України, наголосив Громов.

“Наші плани вивірені, завдання визначені військовослужбовцям, і всі виконують свої завдання. У визначені періоди проводиться перевірка готовності наших військ, які виконують завдання на кордонах з Республікою Білорусь та у прикордонних районах Харківської і Сумської областей. Наші підрозділи готові до будь-яких дій з боку противника, ситуація контрольована і на даний час стабільна”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи будуть попереджені цивільні перед можливим наступом ворога, зокрема на Київщині, Громов зазначив: “Оборонні позиції створюються не тільки в межах Києва, а й у тих місцях, звідки ми відчуваємо намагання противника дещо ускладнити ситуацію. Стосовно оповіщення населення про наступ противника, звичайно, це не буде ні для кого таємниця, але докладатимемо зусиль для того, щоб випередити противника в намаганні захоплення наших територій”.

Генерал наголосив, що це не означає, що ЗСУ будуть вести бойові дії на території Росії чи Білорусі, а йдеться про стійкий захист своїх кордонів.

Читайте також:
Білоруська армія: хто на нас зібрався нападати з півночі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна