МЗС України відповіло на російську “готовність до переговорів”

Умовою можливих переговорів із Росією має бути негайне припинення Путіним війни проти України та виведення російських військ за кордони станом на 1991 рік.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, реагуючи на оголошену позицію МЗС РФ.

“Єдиною реалістичною пропозицією має бути негайне припинення Росією війни проти України та виведення російських військ із української території за межі кордонів станом на 1991 рік”, – написав Ніколенко у фейсбуці.

Представник МЗС України наголосив, що той, хто дійсно прагне переговорів, не знищує енергетичну систему країни, щоб її населення замерзло взимку, не займається масовими стратами цивільних людей, не обстрілює житлові квартали, не оголошує мобілізацію додаткових 300 тисяч військовослужбовців, не блокує поставки зерна та не висуває ультиматумів.

Ніколенко вважає, що заява міністра Сергія Лаврова про нібито “готовність до переговорів” – “є ні що інше, як чергова димова завіса, аби виграти час на тлі поразок російської армії”.

“Допоки Росія продовжує скоювати злочини в Україні, відповідь має бути одна – на полі бою.

Ми вдячні міжнародним партнерам, які стоять пліч-о-пліч з Україною в її боротьбі за існування. Лише спільними рішучими зусиллями можливо зупинити Росію, яка становить загрозу миру та безпеці не лише Європи, але і світу”, – підкреслив представник МЗС України.

Раніше цього дня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що президент Володимир Путін усе ще готовий до переговорів щодо України.

“Ми завжди готові вислухати наших західних колег, якщо вони звернуться з черговим проханням організувати розмову. Сподіваюся, що, крім відтворення в контактах по лінії дипломатичних відомств і по інших каналах того, що вони публічно в пропагандистському запалі кажуть, нам зможуть запропонувати якісь серйозні підходи, які сприятимуть розрядці напруженості й повністю враховуватимуть інтереси Російської Федерації та її безпеки”, – передали слова Лаврова російські урядові видання.

За словами міністра, Росія готова говорити із Заходом, якщо він звертатиметься до РФ “з реалістичними пропозиціями, що спираються на принципи рівноправності та взаємної поваги інтересів, спрямованих на пошук компромісів і балансу інтересів усіх країн у цьому регіоні”.

Глава МЗС РФ додав, що Путін неодноразово говорив про те, що Росія не відмовляється від переговорів, а відмовляється нібито “Україна за прямою вказівкою західних спонсорів”.

При цьому глава дипломатії країни-агресора пригрозив, що “чим довше вони тягнуть із переговорами, тим складніше їм буде з нами домовлятися”.

Читайте також:
Росія заблокувала рух 218 суден “зернової ініціативи”, – Мінінфраструктури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна