Затриманий у Норвегії “бразильський професор” виявився офіцером ГРУ, – розслідування

Затриманий у жовтні співробітник норвезького Арктичного університету Тромсе, який називав себе професором із Бразилії на ім’я Жозе Ассіса Джіаммаріа, насправді – кадровий офіцер ГРУ, громадянин Росії Михайло Мікушин.

Це з’ясували розслідувальні портали Bellingcat та The Insider, пише “Європейська правда“.

Розслідувачі довідалися, що Мікушин народився в Єкатеринбурзі, 1994 року закінчив школу. У 26 років він переїхав до Москви й мешкав там в офіцерському гуртожитку при Військово-дипломатичній академії ГРУ – у корпусі, де зареєстровані студенти, що проходять навчання на 1-му факультеті академії. Цей факультет готує офіцерів для роботи за кордоном як розвідників під дипломатичним прикриттям та розвідників-нелегалів.

У 2006 році Мікушин випустився з академії, вивчив португальську мову і зміг отримати бразильський паспорт на тій підставі, що його мати нібито бразилійка.

У 2011 році “бразилець” із ГРУ поїхав у Канаду, де навчався в Університеті Калгарі. Якийсь час займався в Канаді “дослідницькою” роботою, а 2019 року навіть опублікував статтю, яка доводить необхідність нових військових баз в Арктиці.

2021 року Мікушин прибув до Норвегії для дослідницької програми в Університеті Тромсе, яка, серед іншого, включала вивчення “гібридних загроз”. Але його бурхлива діяльність не обмежувалася Норвегією.

Так, наприклад, вже восени 2022 року він узяв участь у тренінгу у Вільнюсі, організованому за підтримки Євросоюзу та присвяченому “гібридній війні”.

Однією з тем тренінгу було, наприклад, “як реагувати в разі саботажу на газопроводі “Північний потік”.

У вівторок, 25 жовтня, Мікушина затримали на шляху до університету. Адвокату повідомили, що росіянина планують депортувати.

Втім, депортація до Росії навряд чи буде можливою, якщо у Москві не визнають Микушина громадянином РФ. Поки що російське посольство з гнівом відкинуло звинувачення.

Норвезький суд звинуватив Мікушина у шпигунстві.

Раніше у норвезькому районі Нордланд затримали двох росіян, які фотографували військові об’єкти, попри те, що через санкції громадянам РФ заборонено вести зйомку в Норвегії з безпілотних апаратів. Загалом, протягом останніх тижнів у Норвегії було заарештовано та затримано декілька громадян Росії з безпілотниками.

Читайте також:
РПЦ скуповує в Норвегії нерухомість поруч з військовими базами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна