У Норвегії затримали науковця з паспортом Бразилії: є підозра, що він російський шпигун

У Норвегії затримали громадянина Бразилії: спецслужби вважають, що він перебуває в країні під фальшивим ім’ям і посвідченням особи, а насправді є росіянином і працює на російську розвідку.

Про це з посиланням на норвезький телеканал NRK пише “Європейська правда“.

Чоловіка, який працював у норвезькому арктичному Університеті Тромсе як бразильський дослідник, затримали по дорозі на роботу вранці в понеділок, 24 жовтня. Наступного дня 25 жовтня, його доставили до будівлі суду.

Як заявила помічниця керівника поліцейської спецслужби Норвегії PST Хедвіг Мое, затриманого науковця просять вислати з країни, позаяк він “представляє загрозу фундаментальним національним інтересам”.

PST вважає, що цей чоловік насправді є громадянином Росії, який виконує завдання для Росії під прикриттям Бразилії.

Це перший випадок, коли PST заарештувала когось, кого вони вважають “нелегалом” у Норвегії. Затриманий чоловік приїхав до Норвегії за дослідницьким завданням в Університеті Тромсе восени 2021 року. Тут він, серед іншого, досліджував північний регіон та гібридні загрози.

“PST занепокоєна тим, що він міг отримати доступ до мережі та інформації про політику Норвегії у північному регіоні. Навіть якщо ця мережа або інформація по крупицях не становить загрози для безпеки королівства, ми стурбовані тим, що інформація може бути використана Росією”, – пояснили в спецслужбі.

Раніше у норвезькому районі Нордланд затримали двох росіян, які фотографували військові об’єкти, попри те, що через санкції громадянам РФ заборонено вести зйомку в Норвегії з безпілотних апаратів.

Загалом, протягом останніх тижнів у Норвегії було заарештовано та затримано декілька громадян Росії з безпілотниками.

Служба безпеки поліції PST минулого тижня перебрала на себе національну відповідальність за розслідування цих справ.

Неофіційно повідомлялося, що один із затриманих може бути сином близького соратника президента Росії Володимира Путіна.

Через підозрілий дрон на кілька годин закривали аеропорт Бергена.

Читайте також:
РПЦ скуповує в Норвегії нерухомість поруч з військовими базами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна