СБУ затримала організаторів виїзду військовозобов’язаних за кордон під виглядом “волонтерів”

Служба безпеки заблокувала два канали незаконного переправлення за межі України громадян призовного віку. В ході слідчо-оперативних дій у Київській та Черкаській областях затримали шістьох організаторів нелегального виїзду під виглядом “волонтерів” – це найпопулярніший спосіб переправляння ухилянтів за кордон.

Про це пресцентр СБУ повідомив 24 жовтня.

Зловмисники пропонували потенційним призовникам виїхати за кордон під виглядом представників громадських організацій, які займаються перевезенням міжнародної гуманітарної допомоги. Для цього ділки оформлювали фальшиві документи та вносили недостовірні відомості до системи “Шлях”.

Вартість таких послуг становила від 1,5 до 5,5 тис. доларів з одного клієнта.

Сума залежала від терміновості виїзду і матеріальних можливостей втікача.

У результаті спецоперації у Фастові на Київщині затримано трьох місцевих жителів, які маскували виїзд ухилянтів за кордон нібито під їхню участь у волонтерській діяльності. Для цього зловмисники вносили особисті дані своїх клієнтів до списків однієї з громадських організацій, потім “виписували” їм документи на перевезення гуманітарних вантажів особистим транспортом.
Таким чином псевдоволонтери сподівались незаконного перетнути кордон на власних автомобілях.

Двох організаторів оборудки затримали у Фастові під час передачі частини грошей за підроблені документи, ще одного – у передмісті Києва. Місцезнаходження четвертого фігуранта наразі встановлюється, він переховується за кордоном.

Фото: пресцентр ЗСУ

У Черкасах викрили подібну схему з підробними “посвідками” волонтерів. Двоє організаторів за гроші “гарантували” своїм клієнтам забезпечити їх повним пакетом документів для перетину кордону як “учасники гуманітарних фондів”.

Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України та обрано міри запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ м. Києва та Київської області, Черкаської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Офісу генерального прокурора та Білоцерківської окружної прокуратури.

Читайте також:
У Києві затримали викладача вишу, який переправляв призовників за кордон як польських студентів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна