80-річчя УПА: у Кременчуці вулицю Молодогвардійців перейменували на Шухевича

Рішенням сесії Кременчуцької міської ради в межах декомунізації/деколонізації перейменовано вулицю Молодогвардійців на честь борця за незалежність у ХХ столітті, політичного та військового діяча, головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Під час онлайн-голосування за варіанти нових назв саме ця пропозиція громадськості та експертів набрала серед мешканців Кременчука найбільшу кількість голосів, повідомили “Новинарні” в Полтавському офісі Українського інституту національної пам’яті.

“Вчора УПА – сьогодні ЗСУ. Символічно, що в Кременчуку увічнили пам’ять борця за незалежність Романа Шухевича саме в рік повномасштабного російського вторгнення та в рік, коли, згідно з постановою Верховної Ради, 80-річчя створення УПА відзначається на державному рівні”, – прокоментував регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Він подякував міському голові Кременчука та місцевим депутатам “за небайдужість, виваженість та належне виконання постанови парламенту та закону “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”.

“На Полтавщині зроблено ще один крок щодо увічнення пам’яті головнокомандувача УПА. Навесні 2016 року у межах декомунізації провулок Піонерський у центрі Полтаві перейменовано на честь Шухевича”, – нагадав Пустовгар.

“Молода гвардія” — молодіжна комсомольська підпільна організація, яка діяла в Сорокиному (тоді Краснодон) Луганської області в період німецько-радянської війни. Організацію було міфологізовано російським письменником Олександром Фадєєвим у романі “Молода гвардія”. Його написано на особисте замовлення Сталіна до 30-річчя Жовтневого перевороту. Особливих масштабів міфологізація набула у терористичних “ДНР/ЛНР”. Топоніми на честь “Молодої гвардії” були елементом комуністичної наочної агітації та пропаганди, яка втратила своє значення після здобуття Україною незалежності”,- наголосили в Полтавському офісі УІНП.

Читайте також:
Син Романа Шухевича підтримує надання 80-й бригаді імені його батька

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна