Зеленський розповів, коли можливе поновлення перемовин з РФ, і яких саме

Володимир Зеленський вважає, що Україна може почати переговори з Росією після повернення територій у кордонах 1991 року, однак повернення відносин з РФ, які були до війни, вже не буде.

Про це президент сказав в інтерв’ю канадським телеканалам CTV та CBC.

“Вони (росіяни) можуть повернути нам назад нашу територію, якщо вони хочуть перемовин. Вони повинні вийти з нашої землі, з території нашої держави, залишити нам нашу землю в міжнародно визнаних кордонах від 1991 року. І тоді ми скажемо, в якому форматі і з ким ми готові говорити.

Це справедливо. Щоб говорити, треба відмотати до того моменту, коли наші держави говорили. А це було до війни, до 2014 року. І з цієї точки можна спробувати вирішити питання дипломатично”, – пояснив Зеленський.

При цьому він заявив, що псевдореферендуми і так зване “приєднання” Росією окупованих українських територій поставили крапку в можливості переговорів.

Однак президент висловив думку, що в Росії “обов’язково буде керівництво, з яким у тому чи іншому вигляді Україна буде спілкуватись”.

“Але за умов, що немає війни. Але за умов, що це не ультиматум, а це діалог, за умов поваги до нашого суверенітету, нашої нації, нашої держави, наших людей, нашого права. За таких умов, авжеж, буде спілкування”, – сказав Зеленський.

На його переконання, дружні відносини між українцями і росіянами, як до війни, вже не повернуться.

“Чи буде повернення відносин, які були до цієї війни? Впевнений, що ні. Вони забрали багато людей і багато життів. Суспільство їм цього вже не пробачить…

Ви не повинні диктувати суспільству, як їм ставитися до іншого суспільства держави, яка хотіла вчора стерти вас з лиця землі. Це буде вибір нашого суспільства – говорити з ними чи в цілому не говорити. І скільки десятків років, а може, й більше, пройде після цієї війни, перш ніж суспільства почнуть комунікувати, ніхто не знає”, – сказав президент України.

Читайте також:
Зеленський: Світ має попередити Росію, що вдарить по ній у разі ядерного удару по Банковій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна