Шляхом Мао: компартія Китаю затвердила одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна

Комуністична партія Китаю  на ювілейному XX з’їзді затвердила “ключову роль” і одноосібне верховне лідерство нинішнього лідера КНР Сі Цзіньпіна, а його 79-річного попередника Ху Цзіньтао несподівано вивели з президії під час церемонії закриття з’їзду.

Про це повідомляють західні інформагенції, зокрема Reuters.

Серед поправок до партійної конституції так – звані “Два встановлення” та “Дві гарантії” – партійні наративи, метою яких є посилення статусу генерального секретаря Сі Цзіньпіна в партії.

Першою поправкою встановлюється “статус Сі Цзіньпіна як ядра Центрального комітету КПК і всієї партії”, а його бачення “соціалізму з китайською специфікою для нової ери” стає керівництвом до дій для всіх членів партії.

Друга поправка зобов’язує партійців “захищати статус генерального секретаря Сі Цзіньпіна як ядра КПК” та “захищати керівництво партії”.

Такими змінами Сі Цзіньпіна фактично прирівняно до вождів КПК Мао Цзедуна й Ден Сяопіна, що наділяє нинішнього лідера безпрецедентним за останні 50 років історії Китаю обсягом повноважень.

Також у резолюції з’їзду сказано, що Китай “рішуче протидіятиме і стримуватиме сепаратистів, які прагнуть незалежності Тайваню”.

В останній день з’їзду також обрано Центральний комітет КПК у складі близько 300 осіб, який уже наступного дня, 23 жовтня, проведе свій перший пленум і завершить формування партійного керівництва на наступні п’ять років обранням нового Політбюро.

Лідером КПК на наступні п’ять років вочевидь буде переобраний Сі Цзіньпін, який, таким чином, всупереч чинним обмеженням щодо двох термінів обійме цю посаду на третій термін поспіль.

Світові ЗМІ також звертають увагу на прикметний випадок під час закриття з’їзду коли двоє розпорядників несподівано вивели з трибуни колишнього голову КНР у 2002-2012 роках Ху Цзіньтао, який сидів поруч із Сі.

Як відомо, Ху Цзіньтао виступає за модель “колективного” керівництва з представниками різних фракцій та з обмеженнями за віком та термінами, які Сі хоче скасувати.

Читайте також:
З’їзд Компартії Китаю: Сі Цзіньпін заявив про розбудову армії й попередив, що КНР не відмовиться від права застосувати силу до Тайваню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна