Заява МОУ про 100% забезпечення фронту зимовою формою переважно не відповідає дійсності, – Бутусов

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Перевірив заяву Міноборони щодо забезпечення військ на фронті зимовою формою на 100%.

1. З’ясував:
– заява відповідає дійсності, якщо рахувати за укладеними угодами;
– заява частково не відповідає дійсності за фактичними поставками в логістичні центри;
– заява переважно не відповідає дійсності за фактичними поставками військовослужбовцям на передову.

2. Чому взагалі ситуація з формою сприймається гостро, хоча у військових є зарплата, волонтери забезпечують, і є можливість замовити або купити собі самостійно?
– форма та взуття активно зношуються або втрачаються під час бойових дій;
– придбати на ринку якісну форму та взуття (особливо взуття) та швидко їх міняти у разі необхідності можуть не всі, додаткові запасні речі мають значення;
– для самостійної покупки солдату треба час, дозвіл командира, авто, пальне, виїзд із фронту до магазина, де обмежений вибір, або до пошти, де великі черги, можливість отримати форму є для багатьох важливим;
– невидача забезпечення сприймається як невиконання функцій держави та неповага до підрозділу та до бійця який виконує бойове завдання взагалі.

3. Чи відповідають дійсності дані МО про 100% забезпечення?
– За даними джерел в МО, фактично поставки форми на склади ЗСУ реалізовані на 75%, для забезпечення діючої армії поставлено 90%.
– Але я отримав у коментарях та в месенджері на даний момент повідомлення від представників 94 військових частин на фронті, які повністю або частково не забезпечені формою. Більшість цих підрозділів вчасно подавали заявки на зимову форму починаючи з травня-червня, оскільки мали досвід відсутності забезпечення минулої зими.
– Переважна більшість запитів з передової про повну відсутність постачання усіх предметів форми надійшло від підрозділів ТрО, корпусу резерву, стрілецьких батальйонів та інших частин, розгорнутих по мобілізації. Проблема є і в кадрових підрозділах, але там є випадки, коли форма вже видана частково і навіть є випадки, коли видана більшість комплекту.

4. Які причини фактично несвоєчасного повного або часткового забезпечення зимовою формою?
– Запізнення з укладанням контрактів та запізнення з поставками згідно з великим планом мобілізації.
– Затримка з розподіленням та доставкою форми з мережі складів МО на фронт під час активних бойових дій.
– Невідповідність деяких розмірів одягу та взуття реальним запитам.

5. Що робиться у державі для вирішення проблеми?
– На складах ЗСУ є запаси, які починають розвозити, хоча реалізація всіх контрактів на зимову форму затягнеться як мінімум до квітня 2023 року.
– Союзники постачають форму і за декларацією мають закрити до 60% потреби.
– Потреби армії значною мірою забезпечується за рахунок місцевої влади та за кошти місцевих бюджетів – наприклад, Київ, Дніпро та деякі інші громади нещодавно за запитом з військ взяли на себе пошив форми для місцевих бригад ТрО.
– Забезпечують родичі, волонтери, магазини, працюють приватні виробники та імпортери.

6. Чи треба купувати зимову форму та взуття?
– Так, хоча б частково. Надходження повного комплекту зимової форми відбудеться в багатьох частинах з запізненням, і в будь-якому разі треба мати запасні речі.

7. Що мало б зробити Міноборони для адекватної комунікації?
– Чесно говорити з суспільством та армією, визнати наявність проблеми, сказати про те, що робиться для її вирішення.
– Допомогти армії транспортом, щоб розвезти комплекти згідно з розмірами, подякувати місцевій владі за допомогу, і разом з ними розрахувати потреби.
– Подякувати військовослужбовцям за терпіння, волонтерам та місцевій владі за допомогу у вирішенні нагальної потреби, яку держава не встигла владнати самостійно.
– Не робити заяви, які не відповідають стану речей у більшості військовослужбовців, і зачіпають безпосередньо солдата. Бо солдат – це головний споживач на війні, і завдання влади – робити та казати так, щоб солдату було зрозуміло, що відбувається, і офіційні заяви не суперечили стану справ.

8. Що буду робити я?
– Планую завтра оприлюднювати наявні у мене списки частин, де немає ніякого інформування про забезпечення і звідки звертаються військовослужбовці, незадоволені відсутністю належного забезпечення попри своєчасно подані заявки.

Читайте також:
Воїни ЗСУ знялися в пікантній фотосесії: збирають на зимовий одяг. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна