Росіяни в Маріуполі демонтували пам’ятник жертвам голодомору. ВІДЕО

Російські окупанти вранці 19 жовтня демонтували меморіал жертвам Голодомору-геноциду і політичних репресій, встановлений у 2004 році в центрі Маріуполя.

Про це у середу, 19 жовтня, повідомило російське пропагандистське видання “РИА Новости”.

На відео видно, що пам’ятник демонтували за допомогою автокрана. Окупанти заявили, що граніт перероблять на будматеріали.

Пособниця окупантів, представниця центрального штабу громадської організації “Молода Республіка” Євгенія Кротова заявила, що росіяни “не воюють із пам’ятниками”, але прибирають символ “дезінформації на державному рівні”.

Поплічник російських загарбників, завідувач кафедри Донецького національного університету, кандидат історичних наук Артем Бобровський стверджує, нібито Голодомору в Україні не було. За його словами, найбільше постраждала від голоду 1932-33 років не Україна і не Донбас, а Казахстан, Поволжя і Північний Кавказ.

Викладачка Приазовського державного технічного університету Ольга Шмачкова заявила, що жителям Маріуполя “не варто ятрити душі нагадуваннями про трагедії минулого”.

Довідка

Пам’ятний знак жертвам Голодомору встановили в 2004 році в невеликому сквері на вулиці Університетській неподалік від Драмтеатру, який знищили окупанти.

На невисокому, розділеному на дві частини прямокутному постаменті з чорного і червоного граніту зображене перетягнуте стрічкою колосся і колючий дріт – символ ГУЛАГу.

Монумент присвятили пам’яті про жертв голодомору і політичних репресій радянського тоталітарного режиму.

Читайте також:
У Маріуполі на подвір’ї школи окупанти палили українські підручники, – радник мера

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна